Najava: 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Slika /PU_SiM/29 obljetnica glina/suza.jpg

Pozivamo Vas da nam se pridružite na obilježavanju ove obljetnice  

Foto: PU sisačko-moslavačka

Podsjetimo se - tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod.

Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine, Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji. Stoga je 26. lipnja 1991. godine napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4:40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.


Obilježavanju će nazočiti glavni ravnatelj policije i izaslanik potpredsjenika Vlade i ministra unutarnjih poslova, Nikola Milina. 

Obilježavanje 31. obljetnice bit će održano prema sljedećem programu:

9:00 sati - Paljenje svijeće kod Spomenika prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu,

9:10 sati - Mimohod predvođen ratnim zastavama prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”,

9:25 sati - Svečani program i ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza",

11:00 sati - Sveta misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka.
 
Pozivamo Vas da nam se pridružite na obilježavanju ove obljetnice.

Stranica