Obilježen 22. rujan “Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/prevencija/Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2023/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji s partnerima obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
U spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, Policijska uprava sisačko-moslavačka u suradnji s partnerima, Područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Centrom za žene “ADELA” iz Siska te nadležnim Gradskim društvima Crvenog križa u razdoblju od 19. do 22. rujna u sklopu preventivnog projekta “Lily” na prigodan način su obilježili “Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”.
 
Tijekom obilježavana spomenutog dana, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke na postavljenim Info postavima građanima su ustupljene informacije o tome kako prepoznati nasilje u obitelji, koji su to znakovi nasilja na žrtvi, te savjeti žrtvi nasilja u obitelji, odnosno o brojevima telefona na koje mogu nazvati i prijaviti nasilje te im je podijeljen promotivni materijal i razni letci.
 
Također, prisutnim građanima je skrenuta pozornost na važnost pravovremene i istinite prijave svih oblika nasilja, te su isti poticani da ukoliko budu ili već jesu svjedoci nasilja o istome obavijeste najbližu policijsku postaju ili Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a sve u cilju zaštite žrtve nasilja i smanjenja mogućih posljedica nasilja, te podizanja svijesti o tome da nasilje nije i ne mora biti dio svakodnevnoga života.
             
Analiza kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji u prvih osam mjeseci 2023. godine

Naime, zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kazneno pravnu umjesto prekršajno pravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u prvih osam mjeseci ove godine iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, evidentirano 5,5 % manje prekršaja u odnosu na 2022. godinu (222 prekršaja u 2023. godini u odnosu na 235 prekršaja u 2022. godini),  13,2 % manji je broj počinitelja prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 269 počinitelja, što je za 41 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kada je evidentirano 310 počinitelja. 

U isto vrijeme jačali smo kaznenopravnu zaštitu žrtava. Tako u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 59 kaznenih djela nasilja u obitelji (34,1 % više u odnosu na 2022. godinu, kada je evidentirano 44 kaznena djela nasilja u obitelji). Za napomenuti je, da u 2023. godini nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je u 2022. godini u spomenutom razdoblju smrtno stradala jedna osoba.
 
Prijavite nasilje – prekinimo šutnju

Nadalje, građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, dok se ne normalizira stanje s ograničavanjem socijalnih kontakata, putem on line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte policija@mup.hr

Pisane vijesti