Održana edukativna radionica „Prevencija nasilja putem društvenih mreža“ i „Zaštita na internetu i drugim društvenim mrežama“

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/prevencija/Prevencija nasilja putem društvenih mreža 2023/slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
Foto: Pu sisačko-moslavačka
 
U utorak, 4. travnja, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, održali edukativna predavanja za roditelje učenika šestih i osmih razreda na temu „Prevencija nasilja putem društvenih mreža“ i „Zaštita na internetu i drugim društvenim mrežama“.

Cilj predavanja je bio upoznati roditelje i nastavnike s različitim oblicima međuvršnjačkog nasilja među djecom o ovom relativno novom obliku nasilja koje je u zadnje vrijeme poprimio veće razmjere.

Elektroničko nasilje se izvodi putem komunikacije u kojima je identitet počinitelja najčešće skriven, a posljedice ponekad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih klasičnim međuvršnjačkim nasiljem. Naime, publika koja prati nasilje putem Interneta često je brojnija od one na školskom igralištu, u gradu ili u razredu. Treba napomenuti da kod nasilja putem ove vrste medija postoji snaga pisane riječi i fotografije, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati što je nasilnik o njoj napisao i vidjeti fotografiju. Pisana riječ i fotografije djeluju stvarnije od izgovorene. Vrlo je mala mogućnost za izbjegavanje nasilnih ponašanja, obzirom na to da se na ovom mediju može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Ovom vrstom nasilja nasilnik može ostati anoniman, a velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao poticaj da se tako ponašaju, iako u „stvarnom svijetu“ vrlo vjerojatno ne bi bila nasilna.

Osim Interneta, drugi najčešći oblik elektroničkog nasilja među djecom je i nasilje putem mobilnih uređaja, odnosno putem mobilnih aplikacija za dopisivanje. Ovo nasilje uključuje razne vrste poruka, videa i fotografija, zbog čega se osoba osjeća neugodno ili ugroženo.

Na kraju predavanja policijsku su službenici ukazali i na odgovornost koju snose roditelji prilikom korištenja navedenih medija, kako od strane samih njih, tako i od strane njihove djece te su im pruženi savjeti što mogu poduzeti kako bi zaštitili sebe i svoju djecu. Tako npr. djeci mogu ograničiti korištenje Interneta, kompjuter staviti u prostoriju u kojoj će imati nadzor nad njegovim korištenjem, odvojiti vremena za razgovor sa svojom djecom i obavezno pregledati sve medije koje djeca koriste, kako bi izbjegli neželjene situacije. Također, prisutnima je ukazano kako je poželjno i potrebno da se i roditelji sami konstantno educiraju o ovim tehnologijama, a sve kako bi se njima mogli koristili, kao i nadzirati svoje dijete.

S obzirom da je ovo predavanje izazvalo veliko zanimanje, policijski službenici će nastaviti s predavanjima i u drugim školama na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Stranica