Osumnjičeni za pustošenje šuma, zlouporabu položaja i ovlasti te krađu

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/KRIM/Šuma_očevid.jpg

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 70.000 kuna

Foto: ilustracija
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 32-godišnjak kao vlasnik i odgovorna osoba uslužnog obrta, u razdoblju od siječnja do travnja prošle godine, na području Topuskog u mjestu Perna, s djelatnicima i mehanizacijom posjekao ukupno 775 raznih stabala drveta bez odobrenja vlasnika, pričinivši ukupnu štetu od oko 70.000 kuna.

Nadalje je utvrđeno da je 38-godišnjak, kao vlasnik i odgovorna osoba licenciranog obrta zajedno sa 36-godišnjim zaposlenikom, a na poticanje osumnjičenog 32-godišnjaka, izdali ukupno 16 popratnica u koje su unosili neistinite sadržaje i time omogućili stavljanje u daljnji promet nezakonito posječenu drvnu masu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv svih osumnjičenih Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku bit će podnesena kaznena prijava, i to protiv 32-godišnjaka zbog kaznenih djela Pustošenje šuma, Krađa i zbog poticanja na kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti, a protiv 36-godišnjaka i 38-godišnjaka zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti.


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem nad osumnjičenim 32-godišnjakom je utvrđeno da je kao odgovorna osoba uslužnog obrta, tijekom travnja ove godine, postupajući po sklopljenom ugovoru o poslovnoj suradnji s vlasnikom i odgovornom osobom trgovačkog društva o prijevozu drvne mase, sa stovarišta šumarije u Topuskom, protupravno prisvojio 97 kubnih metara drveta graba i bukve. Drvna masa je pronađena i oduzeta te vraćena odgovornoj osobi trgovačkog društva.

Protiv osumnjičenog zbog počinjenog kaznenog djela Pronevjera slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. 

Stranica