Policija i dalje sprječava krijumčarenje stranih državljana na području Policijske uprave sisačko-moslavačke

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/GRANICA/Nadzor_granica.jpg
Foto: ilustracija
 
Na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u srijedu, 3. travnja, u dva odvojena slučaja na području Dvora i Topuskog, spriječili krijumčarenje više stranih državljana. 
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedeno je kriminalističke istraživanje nad državljaninom Moldavije, koji je zaustavljen i zatečen u prijevozu stranih državljana, koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je na vozilo stavio nepripadajuće registarske pločice i time počinio i kazneno djelo Krivotvorenje isprave.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je zbog navedenih kaznenih djela uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.
 
U događaju na području Topuskog, prilikom zaustavljanja, vozač se dao u bijeg i za njim se još traga. 
 
Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon