Policijski službenici sudjelovali na edukacijskoj radionici u sklopu Eduka bike Kutina

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/PROMET/Edukacijska radionica u sklopu Eduka bike Kutina/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PU sisačko-moslavačka

U petak, 19. srpnja, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u prostorijama biciklističkog kluba u Kutini održali preventivno-edukativno predavanje djeci koja sudjeluju u aktivnostima vezanima za sigurnost biciklista u prometu u sklopu  „Eduka bike Kutina 2024“.

Djeci je prikazana prezentacija pod nazivom „Biciklom i električnim romobilom u prometu“ te su  tom  prilikom upoznati tko su sve sudionici u prometu, upoznati su pojmom bicikla, osobnog prijevoznog sredstva te pomoćnog pješačkog sredstva, površinama po kojima se mogu kretati, a koji su propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Napomenuto im je da su se dužni kretati po biciklističkoj traci ili biciklistička stazi. Rečeno im je i kako bicikli koji sudjeluju u prometu na cestama moraju biti tehnički ispravni i što se sve smatra pod opremom koju moraju imati.

Posebno im je napomenuto kako s biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije sudjelovati osoba koja je navršila 14 godina, odnosno, djeca s navršenih devet godina života koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati u prometu, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Kako bi što sigurnije sudjelovali u prometu na cestama, a u cilju podizanja svijesti za povećanim oprezom u prometu, posebna pozornost skrenuta im je na važnost poznavanja i poštivanja prometnih propisa, na važnost tehničke ispravnosti bicikla, kao i na obvezu korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće odjeće noću ili u slučaju smanje vidljivosti, te obvezu korištenja zaštitne kacige dok ne navrše 16 godina.

Djeca su se aktivno uključivala u razgovor, raspravljala o raznim situacijama u prometu u kojima su se našli te su pokazala veliki interes za ovakvu vrstu edukacije.

Na kraju druženja djeca su nagrađena prigodni poklonima, bočicama za vodu s logom MUP-a i privjeskom za ključeve u obliku policijskog autića.

Priopćenja | Društvo i zajednica