Radi krađe drva ilegalno prešli granicu

Slika PU_SiM/vijesti/2010/kameraPol.jpg

U četvrtak, 18. travnja oko podneva, u šumi Ribnik u Gornjem Žirovcu, općina Dvor, u dubini od oko jednog kilometra na teritoriju Republike Hrvatske policijski službenici su zatekli dvojicu muškaraca bez osobnih dokumenata

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 18. travnja oko podneva, u šumi Ribnik u Gornjem Žirovcu, općina Dvor, u dubini od oko jednog kilometra na teritoriju Republike Hrvatske policijski službenici su zatekli dvojicu muškaraca bez osobnih dokumenata koji su u šumi u vlasništvu Šumarije motornom pilom pilili stabla. Zbog sumnje da su nezakonito prešli državnu granicu te nezakonito sjekli šumu obojica su uhićena. Provedenim kriminalističkim istraživanjem te očevidom, obavljenim po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, utvrđeno je da se radi o bosanskohercegovačkim državljanima u dobi od 19 i 34 godine koji su toga jutra nezakonito pješice prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine  s ciljem nezakonite sječe šume. Tako su motornom pilom posjekli šest hrastova, promjera od 42 do 56 centimetara, te 19 bukvi, promjera od 30 do 80 centimetara. Posječena stabla su ispilili na metrice, u čemu su ih zatekli policijski službenici. Materijalna šteta utvrđena po prispijeću odštetnog zahtjeva oštećene Šumarije iznosi 167.902 kune. Posječena drva i motorna pila su oduzeti, a oba počinitelja su uz kaznenu prijavu zbog teške krađe predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, nakon čega su ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu Sisak i dovedeni sucu istrage koji im je odredio mjesec dana istražnog zatvora.

U subotu, 20. travnja u prijepodnevnim satima, također na području Gornjeg Žirovca, u dubini od oko tisuću metara na teritoriju RH policijski službenici su u sjeći šume zvane Dabruša zatekli dvojicu mladića u dobi od 21 i 18 godina, također bosanskohercegovačkih državljana. Obojica su uhićena, a provedenim kriminalističkim istraživanjem te očevidom je utvrđeno da su također nezakonito prešli državnu granicu van graničnog prijelaza te motornom pilom posjekli 41 bukvu koju su djelomično ispilili u metrice s namjerom odvoženja na područje BiH. Materijalna šteta će biti poznata po prispijeću odštetnog zahtjeva Šumarije. Uz kaznenu prijavu zbog krađe počinitelji su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a po okončanju saslušanja kod Županijskog državnog odvjetnika i suca istrage pušteni su na slobodu. Također je proveden i prekršajni postupak zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima te Zakona o nadzoru državne granice. Obojici je izdano rješenje o protjerivanju iz Hrvatske na rok od šest mjeseci te izrečena novčana kazna, nakon čega su prisilno udaljeni iz Hrvatske. 



Stranica