Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 20. do 26. svibnja 2019. godine 

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježena su i obrađena 42 kaznena djela, od kojih su 18 djela počinili nepoznati počinitelji.
 
Na području Siska počinjeno je 15 kaznenih djela, na području Kutine 12, šest na području Petrinje, tri na području Novske te po dva na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Sunje i Dvora kaznena djela nisu evidentirana.        
 
Zabilježeno je 15 krađa, devet prijetnji, šest oštećenja tuđe stvari, tri teške krađe, dvije utaje te po jedno ubojstvo u pokušaju, prijevara u gospodarskom poslovanju, tjelesna ozljeda, povreda djetetovih prava, iznuda, nametljivo ponašanje i neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari u pokušaju.
 
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 15 djela, od kojih su četiri počinili nepoznati počinitelji.  


JAVNI RED I MIR
 
Zabilježeno je devet narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno deset počinitelja. Tri narušavanja počinjena su na području Siska, dva na području Novske te po jedno na području Kutine, Sunje, Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Petrinje, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nije bilo.
 
U pet slučajeva prekršaji su počinjeni fizičkim sukobom, u četiri slučaja svađom i vikom, a u jednom slučaju omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti.
 
Tijekom vikenda zabilježeno je pet narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno šest počinitelja.


PROMET
 
Na prometnicama se dogodilo 26 prometnih nesreća i to deset na području Siska, pet na području Kutine, po tri na području Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice te dvije na području Gline, dok na području Dvora, Sunje i Gvozda prometnih nesreća nije bilo.
 
Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirane su dvije nesreće s ozlijeđenima, u kojima su dvije osobe (biciklisti) lakše ozlijeđene, dok je u 24 nesreće nastala samo materijalna šteta.
 
Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su nepropisna vožnja unazad u sedam slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku i nepropisno kretanje kolnikom u po pet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaska i nedržanje potrebnog razmaka u po dva slučaja, itd.
 
U šest nesreća vozači su napustili mjesto događaja, od kojih su četiri naknadno pronađena, dok se za ostalima traga. U sedam prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo deset prometnih nesreća s materijalnom štetom.


GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 13 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo sedam bosanskohercegovačkih, pet hrvatskih i jedan slovenski državljanin.
 
Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 87 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 76 kutija cigareta, 1500 grama duhana, jednu bocu plina za klime i alkoholna pića. 

Stranica