Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 3. do 9. lipnja 2019. godine 

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježena su i obrađena 52 kaznena djela, od kojih su 24 počinili nepoznati počinitelji.
 
Na području Siska počinjena su 22 kaznena djela, na području Kutine 13, šest na području Petrinje, po četiri na području Novske i Gvozda i tri na području Gline, dok na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice kaznena djela nisu evidentirana.        
 
Zabilježeno je 20 krađa, 11 prijetnji, šest oštećenja tuđe stvari, pet teških krađa, po dvije prijevare i izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu te po jedna utaja, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda iz nehaja, protuzakonit lov i ribolov i neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari u pokušaju. 
 
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 23 djela, od kojih su deset počinili nepoznati počinitelji.  
 
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena tri počinitelja. Po jedno narušavanje počinjeno je na području Siska, Novske i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Kutine, Petrinje, Gline, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nije bilo.
 
U po jednom slučaju prekršaji su počinjeni fizičkim sukobom, vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, puštanjem preglasne glazbe te vrijeđanjem moralnih osjećaja građana. 
 
Tijekom vikenda zabilježena su dva narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena dva počinitelja.


PROMET
 
Na prometnicama se dogodila 31 prometna nesreća i to 13 na području Siska, devet na području Kutine, tri na području Petrinje, po dvije na području Novske i Gline te po jedna na području Sunje i Gvozda, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice prometnih nesreća nije bilo.
 
Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj su dvije osobe (pješaci) smrtno stradale, jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede opasne za život, a jedna osoba teške tjelesne ozljede (oboje pješaci). U devet nesreća s ozlijeđenima su tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede (od kojih jedan pješak i jedan vozač motocikla), a sedam osoba lakše ozljede, dok je u 21 nesreći nastala samo materijalna šteta.
 
Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaza u sedam slučajeva, nepropisno kretanje kolnikom u šest slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u pet slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u tri slučaja i dr.
 
U četiri nesreće vozači su napustili mjesto događaja, od kojih su dvoje naknadno pronađeni, dok se za ostalima traga. U tri prometne nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 11 prometnih nesreća. U jednoj nesreći su dvije osobe smrtno stradale, jedna je zadobila teške tjelesne ozljede opasne za život, a jedna osoba teške tjelesne ozljede. U četiri prometne nesreće s ozlijeđenima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede opasne za život, dvije su osobe teško ozlijeđene, a dvije lakše, dok je u šest nesreća nastala samo materijalna šteta.
 
 
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 14 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo po šest hrvatskih i bosanskohercegovačkih i dva francuska državljana.
 
Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 147 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 55 kutija cigareta, 1250 grama duhana, devet boca plina za klime te prehrambene proizvode i alkoholna pića.

Stranica