Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 16. do 22. rujna 2019. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 30 kaznenih djela, od kojih su 16 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 10 kaznenih djela, sedam na području Petrinje, četiri na području Gvozda, po tri na području Novske i Gline, dva na području Kutine i jedno na području Sunje. Zabilježeno je 14 krađa, po četiri teše krađe i prijetnje, tri oštećenja tuđe stvari te po jedna prijevara, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, tjelesna ozljeda, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu i nasilje u obitelji. Od ukupnog broja kaznenih djela tijekom vikenda je zabilježeno 14 kaznenih djela od kojih su devet počinili nepoznati počinitelji.  
  

JAVNI RED I MIR
 
Zabilježeno je osam narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno 13 počinitelja. Tri narušavanja počinjena su na području Petrinje, dva na području Siska te po jedno na području Kutine, Novske i Gline dok na području Sunje, Gvozda, Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nije bilo. U tri slučaja prekršaji su počinjeni vikom i galamom, u dva slučaja fizičkim sukobom te u po jednom slučaju vrijeđanjem ili omalovažavanjem policijskih službenika, naročito drskim ponašanjem i nedoličnim ponašanjem na javnom mjestu. Tijekom vikenda zabilježeno je pet narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno deset počinitelja.
 
  
PROMET
 
Na prometnicama se dogodilo 25 prometnih nesreća, deset na području Siska,  sedam na području Kutine, po dvije na području Petrinje i Sunje te po jedna na području Novske, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gvozda prometna nesreća nije zabilježena. Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je osam nesreća  s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, sedam osoba lakše, dok je u 17 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima na kolniku i nepropisno kretanje kolnikom u šest slučajeva, nepropisno mimoilaženje i nepoštivanje prednosti prolaska u po tri slučaja  i dr. U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto nesreće od kojih su dvoje  naknadno pronađeni. U osam prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola. Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo devet prometnih nesreća.
  
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je devet slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima su sudjelovala četiri austrijska, po dva hrvatska i bosanskohercegovačka i jedan slovenski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 60 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju i 60 kutija cigareta.

Stranica