Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 7. do 13. listopada 2019. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 38 kaznenih djela, od kojih su 21 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 16 kaznenih djela, pet na području Kutine, po četiri na području Novske, Petrinje i Gvozda, po dva na području Sunje i Hrvatske Kostajnice i jedno na području Gline. Zabilježeno je 14 krađa, osam oštećenja tuđe stvari, šest teških krađa, četiri prijetnje, tri izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu te po jedna prijevara, neovlaštena proizvodnja i promet drogama i tjelesna ozljeda. Od ukupnog broja kaznenih djela tijekom vikenda je zabilježeno 12 kaznenih djela od kojih su sedam počinili nepoznati počinitelji.  
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježeno je sedam narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno devet počinitelja. Šest narušavanja počinjeno je na području Siska i jedno na području Gline, dok na području Sunje, Kutine, Novske, Petrinje, Gvozda, Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nije bilo.
U po dva slučaja prekršaji su počinjeni vikom i galamom, fizičkim sukobom i omalovažavanjem ili vrijeđanjem moralnih osjećaja građana te u jednom slučaju naročito drskim ponašanjem. Tijekom vikenda zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena četiri počinitelja.

PROMET
 
Na prometnicama su se dogodile 23 prometne nesreće i to sedam na području Siska, šest na području Kutine, četiri na području Petrinje, po dvije na području Novske i Sunje te po jedna na području Gline i Hrvatske Kostajnice dok na području Gvozda i Dvora prometnih nesreća nije bilo.   
Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je deset nesreća s ozlijeđenima u kojima je devet osoba (od kojih dva vozača motocikla, jedan vozač traktora i jedan putnik na motociklu) zadobilo teške tjelesne ozljede i šest osoba lakše dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.
Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u sedam slučajeva, nepropisna vožnja unatrag u četiri slučaja, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom u po tri slučaja i dr.
U šest nesreća vozači su napustili mjesto događaja od kojih su troje naknadno pronađeni. Također su u četiri nesreće i to dvije na području Kutine te u po jednoj na području Siska i Petrinje vozači bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo osam prometnih nesreća.

GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 12 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo šest hrvatskih, tri bosanskohercegovačka te po jedan slovenski, austrijski i švedski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 25 komada tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 56 kutija cigareta, 2250 g duhana, alkohol i prehrambene proizvode.

Stranica