Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 27. srpnja do 2. kolovoza 2020. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 51 kazneno djelo, od kojih su 28 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 19 kaznenih djela, deset na području Kutine, šest  na području Gline, četiri na području Sunje, po tri na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dva na području Novske i jedno na području Dvora. 
Zabilježeno je 14 krađa, 12 prijetnji, 11 teških krađa, pet oštećenja tuđe stvari, dva djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te po jedna utaja, tjelesna ozljeda, protuzakonit lov i ribolov, povreda djetetovih prava, neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djece, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i nametljivo ponašanje.
  
JAVNI RED I MIR
 
U navedenom razdoblju zabilježeno je šest narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljeno osam počinitelja. Po dva narušavanja zabilježena su na području Siska i Kutine te po jedno na području Petrinje i Gline, dok na području Sunje, Novske,  Hrvatske Kostajnice, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Prekršaji su počinjeni fizičkim sukobom, vrijeđanjem ili omalovažavanjem policijskih službenika i vikom i galamom.
  
PROMET
 
Na prometnicama se dogodila 21 prometna nesreća i to osam na području Siska četiri na području Kutine, po tri na području Petrinje i Novske te po jedna na području Sunje, Gline i Dvora, dok na području Gvozda i Hrvatske Kostajnice prometnih nesreća nije bilo. Od navedenog broja evidentirano je pet prometnih nesreća s ozlijeđenima u kojima su dvije osobe (od kojih jedan vozač motocikla) zadobile teške tjelesne ozljede i četiri osobe lakše, dok je u 16 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: neprilagođena brzina kretanja u pet slučajeva, ne držanje strane kretanja i nepropisno uključivanje u po tri slučaja, nepoštivanje prednosti prolaska u dva slučaja i dr. U tri nesreće vozači su pobjegli s mjesta događaja koji su naknadno pronađeni. U četiri nesreće i to u dvije na području Petrinje te u po jednoj na području Kutine i Dvora sudionici su bili pod utjecajem alkohola. 

Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo sedam prometnih nesreća.
  
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 14 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo 14 osoba i to: sedam bosanskohercegovačkih, pet hrvatskih te po jedan slovenski i nizozemski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 135 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 60 kutija cigareta, 250 grama duhana, prehrambene proizvode i alkoholna pića. 

Stranica