Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 5. do 11. listopada 2020. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježena su i obrađena 43 kaznena djela, od kojih su 23 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 19 kaznenih djela, po šest na području Kutine i Novske, četiri na području Petrinje, tri na području Gline, dva na području Sunje  te po jedno na području Gvozda,  Hrvatske Kostajnice i Dvora.  
Zabilježeno je 17 krađa, devet prijetnji, osam teških krađa (od kojih tri u pokušaju), dva oštećenja tuđe stvari te po jedna utaja, prijevara, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, nasilje u obitelji i razbojnička krađa.
 
JAVNI RED I MIR
 
U navedenom razdoblju zabilježeno je osam narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljeno deset počinitelja. Po dva narušavanja zabilježena su na području Siska, Novske i Petrinje te po jedno na području Kutine i Gline dok na području Sunje, Dvora, Gvozda i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Navedeni prekršaji su počinjeni vikom i galamom, fizičkim sukobom, vrijeđanjem ili omalovažavanjem policijskih službenika i reproduciranjem glasne glazbe.
 
PROMET
 
Na prometnicama su se dogodile 32 prometne nesreće i to 14 na području Siska,  sedam na području Kutine, po tri na području Petrinje i Novske, dvije na području Sunje te po jedna na području Hrvatske Kostajnice, Gline i Dvora, dok na području Gvozda prometnih nesreća nije bilo. Od navedenog broja evidentirano je pet prometnih nesreća s ozlijeđenima u kojima su dvije osobe (pješak i vozač motocikla) zadobile teške tjelesne ozljede i tri osobe lakše, dok je u 27 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 11 slučajeva, nedržanje strane kretanja u pet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaza u četiri slučaja, nepropisna vožnja unatrag u dva slučaja i dr. U pet prometnih nesreća vozači su pobjegli s mjesta događaja od kojih su dvoje naknadno pronađeni. U šest prometnih nesreća i to u tri na području Siska, dvije na području Petrinje i u jednoj na području Kutine vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 18 prometnih nesreća.
  
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 11 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo 11 osoba i to: šest bosanskohercegovačkih, tri hrvatska i po jedan njemački i britanski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 131 komad tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 49 kutija cigareta, 500 grama duhana, prehrambene proizvode i alkoholna pića.

Stranica