Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 3. do 9. svibnja 2021. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 45 kaznenih djela, od kojih su 18 počinili nepoznati počinitelji. Na području Kutine počinjeno je 14 kaznenih djela, zatim 12 na području Siska, devet na području Petrinje, po tri na području Novske i Gline, dva na području Sunje te po jedno na području Dvora i Gvozda. Zabilježeno je 13 prijetnji, 11 krađa, po četiri tjelesne ozljede i teške krađe od kojih jedna u pokušaju, tri oštećenja tuđe stvari, po dvije prijevare, nasilja u obitelji i izazivanja prometnih nesreća u cestovnom prometu te po jedno nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, krivotvorenje isprave, nametljivo ponašanje i kleveta.
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježeno je osam narušavanja javnog reda i mira za koje je prijavljeno 11 počinitelja. Tri narušavanja počinjena su na području Gvozda, dva na području Petrinje te po jedno na području Siska, Kutine i Novske. Prekršaji su počinjeni svađom i vikom, fizičkim sukobom i omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika za vrijeme obavljanja službene dužnosti.
  
PROMET
 
Dogodile su se 24 prometne nesreće i to po sedam na području Siska i Kutine, po četiri na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice te dvije na području Novske, dok na području Sunje, Dvora, Gline i Gvozda prometne nesreće nisu zabilježene. U šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, pet osoba je teže ozlijeđeno, a dvije osobe lakše, dok je u 18 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: nedržanje strane kretanja u devet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaska u četiri slučaja, neprilagođena brzina i nepoštivanje prometnih propisa na pružnim prijelazima u po dva slučaja i dr. U dvije prometne nesreće na području Kutine dva vozača su napustila mjesta događaja od kojih je jedan naknadno pronađen, a za drugim se još traga. U šest prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola, od kojih dvoje na području Petrinje te po jedan na području Siska, Kutine, Novske i Hrvatske Kostajnice.
 
Tijekom proteklog vikenda na prometnicama se dogodilo 13 prometnih nesreća.
  
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 16 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo 16 osoba i to: sedam bosankohercegovačkih, četiri hrvatska, dva slovenska te po jedan srbijanski, norveški i kosovski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 77 kutija cigareta, 1,5 kilograma duhana, prehrambene proizvode i alkoholna pića. 

Stranica