Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 5. do 11. srpnja 2021. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 49 kaznenih djela, od kojih su 16 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 14 kaznenih djela, 13 na području Kutine, osam na području Petrinje, četiri na području Gline, tri na području Dvora, po dva na području Novske, Sunje i Hrvatske Kostajnice i jedno na području Gvozda. Zabilježeno je 16 prijetnji, 14 krađa, tri teške krađe (od kojih jedna u pokušaju), po dvije teške tjelesne ozljede i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te po jedna prijevara, oštećenje tuđe stvari, tjelesna ozljeda,  krivotvorenje isprava, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protupravna naplata, nasilje u obitelji, računalna prijevara, nedozvoljena uporaba osobnih podataka, nedozvoljena trgovina, protupravno oduzimanje slobode i uvreda.   
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira za koja su prijavljena četiri počinitelja. Po jedno narušavanje zabilježeno je na području Siska, Novske i Hrvatske Kostajnice. Prekršaji su počinjeni vikom i galamom te fizičkim sukobom. 
  
PROMET
 
Na prometnicama se dogodila 41 prometna nesreća i to 13 na području Siska, deset na području Kutine, osam na području Petrinje, po tri na području Novske i Hrvatske Kostajnice, dvije na području Gline te po jedna na području Sunje i Gvozda, dok na području Dvora prometnih nesreća nije bilo. Od navedenog broja evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulima u kojoj je jedna osoba smrtno stradala i jedna je osoba zadobila lakše tjelesne ozljede. U 11 prometnih nesreća s ozlijeđenima, četiri osobe (jedan vozač mopeda) su zadobile teške tjelesne ozljede i 15 osoba lakše, dok je u 29 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: nepropisno kretanje kolnikom u 12 slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u osam slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaska u četiri slučaja, nepropisna vožnja unatrag u tri slučaja i dr. U tri prometne nesreće vozači su pobjegli s mjesta događaja od kojih su dvoje naknadno pronađeni. U osam prometnih nesreća i to u četiri na području Petrinje, u dvije na području Siska te u po jednoj na području Hrvatske Kostajnice i Sunje vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama su se dogodile 22 prometne nesreće.
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 13 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo šest hrvatskih, četiri bosanskohercegovačka i tri slovenska državljanina. Oni su pokušali prokrijumčariti 77 kutija cigareta, 750 grama duhana, prehrambene proizvode i alkoholna pića.

Stranica