Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje 28. ožujka do 3. travnja 2022. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježena su i obrađena 42 kaznena djela, od kojih su 20 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 20 kaznenih djela, šest na području Kutine, po četiri na području Novske i Sunje, po tri na području Gline i Gvozda i dva na području Petrinje. Zabilježeno je 19 krađa, četiri prijetnje, tri prijevare po dvije teške krađe, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, povrede djetetovih prava i neprovođenje odluke za zaštitu djetetovih prava i ostalih ranjivih skupina te po jedno oštećenje tuđe stvari, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, tjelesna ozljeda, zlouporaba položaja i ovlasti, računalna prijevara, pronevjera, prikrivanje i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
 
JAVNI RED I MIR
 
Na području Kutine, zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira za koje su prijavljena dva počinitelja. Prekršaj je počinjen fizičkim sukobom. 
 
PROMET
 
Dogodilo se 37 prometnih nesreća i to 18 na području Siska, deset na području Kutine, sedam na području Petrinje te po jedna na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Novske, Gvozda i Dvora  prometnih nesreća nije bilo. Od navedenog broja evidentirano je sedam prometnih nesreća s ozlijeđenima, u kojima su dvije osobe (od kojih jedan pješak) zadobile teške tjelesne ozljede i devet osoba lakše, dok je u 30 nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom u po osam slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u sedam slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u pet slučajeva i dr. U dvije prometne nesreće vozači su pobjegli s mjesta događaja od kojih je jedan naknadno pronađen. U po jednoj prometnoj nesreći na području Kutine i Petrinje vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 12 prometnih nesreća.
  
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je sedam slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo sedam osoba i to: po tri bosanskohercegovačka i hrvatska te jedan nizozemski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 30 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali liječničku dokumentaciju, 65 kutija cigareta i prehrambene proizvode.

Stranica