Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Pregled događaja za razdoblje od 13. do 19. lipnja 2022. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 49 kaznenih djela, od kojih su 27 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 11 kaznenih djela, po deset na području Kutine i Novske, šest na području Petrinje, pet na području Gvozda, po tri na području Gline i Dvora i jedno na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje kaznena djela nisu zabilježena.
 
Počinjeno je 16 krađa, devet prijetnji, po četiri teške krađe i oštećenja tuđe stvari, tri  utaje, po dvije tjelesne ozljede i računalne prijevare te po jedna prijevara, teška tjelesna ozljeda, krivotvorenje isprave, nametljivo ponašanje, nezakonito pogodovanje, neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari, lažno prijavljivanje kaznenog djela, povreda dužnosti uzdržavanja i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.
 
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom proteklog vikenda zabilježeno je 15  kaznenih djela, od kojih su osam počinili nepoznati počinitelji.  
 
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježena su dva narušavanja javnog reda i mira u kojima su sudjelovala dva počinitelja. Po jedno narušavanje javnog reda i mira zabilježeno je na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Siska, Sunje, Kutine, Novske, Petrinje, Dvora i Gvozda narušavanje nije zabilježeno. Javni red i mir je narušen svađom i vikom te držanjem životinja bez nadzora na javnom mjestu. Tijekom proteklog vikenda zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira zbog čega je prijavljen jedan počinitelj.
 
SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA
                       
Na prometnicama su se dogodile 24 prometne nesreće, od kojih 11 na području Kutine, osam na području Siska, tri na području Petrinje te po jedna na području Hrvatske Kostajnice i Sunje, dok na području Gline, Novske, Gvozda i Dvora prometne nesreće nisu zabilježene. U šest prometnih nesreća sa ozlijeđenima, dvije osobe zadobile su teške, a 13 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 18 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nepropisno kretanje kolnikom u šest nesreća, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku i nepoštivanje prenosti prolaza u po četiri nesreće, nepropisno uključivanje u promet u dvije nesreće, itd. U sedam prometnih nesreća vozači su pobjegli sa mjesta događaja te su četiri naknadno pronađena, a za ostalima se još traga. U osam prometnih nesreća, po tri na području Kutine i Petrinje te dvije na području Siska, osam vozača je bilo pod utjecajem alkohola.  
 
Tijekom proteklog vikenda na prometnicama se dogodilo 14 prometnih nesreća. U tri nesreće sa ozlijeđenim osobama, jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a osam osoba lakše, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je 16 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo pet hrvatskih, po četiri bosanskohercegovačka i slovenska te po jedan srbijanski, austrijski i francuski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 2,35 kilograma duhana, 50 kutija cigareta, 430 komada tableta koje se nalaze na popisu droga za koje nisu imali medicinsku dokumentaciju te prehrambene i alkoholne proizvode. 
 

Stranica