Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Pregled događaja za razdoblje od 6. do 12. veljače 2023. godine

KRIMINALITET

U proteklom tjednu području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 56 kaznenih djela, od kojih su 25 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 25 kaznenih djelo, potom 13 na području Kutine, sedam na području Novske, pet na području Petrinje, dva na području Gline te po jedno na području Sunje, Gvozda, Dvora i Hrvatske Kostajnice. Zabilježeno je 17 krađa, po 11 teških krađa (tri u pokušaju) i prijetnji, po tri tjelesne ozljede i nasilja u obitelji, po dvije teške tjelesne ozljede u pokušaju, povreda djetetovih prava i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te po jedna utaja, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, računalna prijevara, nametljivo ponašanje i neovlašteno slikovno snimanje.  
 
JAVNI RED I MIR

Zabilježena su četiri narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljeno šest  počinitelja. Dva narušavanja zabilježena su na području Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Gline i Novske. Prekršaji su počinjeni vikom i galamom, fizičkim sukobom, vrijeđanjem ili omalovažavanjem policijskih službenika, naročito drskim ponašanjem i točenjem alkoholnih pića pijanim osobama.
 
PROMET

Na prometnicama je zabilježeno 27 prometnih nesreća i to 13 na području Siska, šest na području Kutine, tri na području Petrinje, po dvije na području Novske i Hrvatske Kostajnice i jedna na području Sunje, dok na području Gline, Gvozda i Dvora prometnih nesreća nije bilo. U šest prometnih nesreća s ozlijeđenima, tri osobe su teže ozlijeđene i šest osoba lakše, dok je u 21 nesreći nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u šest slučajeva, nedržanje strane kretanja u pet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje u po tri slučaja i dr. U tri prometne nesreće vozači su pobjegli s mjesta događaja i za njima se još traga. U pet prometnih nesreća i to u dvije na području Siska te u po jednoj na području Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice vozači su bili pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo deset prometnih nesreća.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo pet osoba i to: po dva hrvatska i slovenska te jedan bosanskohercegovački državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 75 tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali liječničku dokumentaciju, 18 kutija cigareta i prehrambene proizvode.

Stranica