Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 12. do 18. rujna 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 100 kaznenih djela, od kojih su 70 počinili nepoznati počinitelji

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET  

U razdoblju od 12. do 18. rujna 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 100 kaznenih djela, od kojih su 70 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 56 počinjeno je na području Siska, potom 20 na području Kutine, devet na području Petrinje, četiri na području Hrvatske Kostajnice, po tri na području Sunje, Novske i Gvozda te dva na području Gline, dok na području Dvora kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježeno je 46 krađa, 15 prijetnji, 12 teških krađa, osam uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri utaje, po dvije teške tjelesne ozljede, tjelesne ozljede, izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude i krivotvorenja službene isprave te po jedno silovanje,nasilničko ponašanje u obitelji, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, nesavjestan rad u službi, prijevara, uništenje ili oštećenje javnih naprava i narušavanje nepovredivosti doma.  

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 33 kaznena djela, od kojih su 27 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 18 narušavanja javnog reda i mira, sedam na području Siska, pet na području Kutine, po dva na području Novske i Petrinje te po jedno na području Gline i Dvora, dok na području Sunje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 28 počinitelja, od kojih devet pod utjecajem alkohola, tri su zadržana u policijskoj postaji, a dva počinitelja su uhićena i dovedena na prekršajni sud.

U deset slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u osam slučajeva svađom i vikom, u tri slučaja vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano 12 narušavanja, za što je prijavljeno 19 počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 20 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u osam slučajeva na području Petrinje, u četiri slučaja na području Kutine, u tri na području Novske, u dva na području Siska te u po jednom slučaju na području Sunje, Dvora i Gvozda, dok na području Gline i Hrvatske Kostajnice nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovalo 28 počinitelja, od kojih je 14 bilo pod utjecajem alkohola, 11 je uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, dva počinitelja su zadržana u policijskoj postaji, dok su također dva temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno deset slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 14 počinitelja.

 

PROMET    

Na prometnicama je evidentirano 40 prometnih nesreća, od kojih 15 na području Siska, 12 na području Kutine, šest na području Petrinje, četiri na području Novske, dvije na području Hrvatske Kostajnice te jedna na području Gvozda, dok na području Sunje, Gline i Dvora prometnih nesreća nije bilo.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a jedna je osoba lakše ozlijeđena, zatim 12 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teško, a 12 je osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 27 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U šest prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri odbjegla vozača, dok se za ostalima još traga.  

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nedržanje strane kretanja i neprilagođena brzina u po osam slučajeva, zatim nepoštivanje prednosti prolaza u šest slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u tri slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je srijedom - 13, zatim petkom - šest, ponedjeljkom i utorkom - po pet, subotom i nedjeljom - po četiri te četvrtkom - tri prometne nesreće.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u po dvije nesreće na području Siska, Kutine i Petrinje te jednoj na području Gvozda.  

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna,14 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U dvije nesreće s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teško, a jedna je lakše ozlijeđena, dok je u 12 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

U petak, 23. rujna od 17 do 22 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor kretanja vozača mopeda, motocikla i bicikla. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom zagrebačkom.         

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su četiri slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinila tri hrvatska državljana te po jedan državljanin Slovenije i Bosne i Hercegovine. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 200 kutija cigareta i 39 komada streljiva.

U navedenom razdoblju na području Policijske postaje Hrvatska Kostajnica zabilježen je jedan nezakoniti prelazak državne granice, počinjen od strane jednog bosanskohercegovačkog državljanina koji je uz optužni prijedlog doveden na prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora od 40 dana, uvjetno šest mjeseci, te je protjeran iz zemlje i zabranjen mu je ulazak i boravak u Hrvatskoj u trajanju od 6 mjeseci.

Povrede državne granice nisu evidentirane.



Stranica