Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 5. do 11. prosinca 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 73 kaznena djela, od kojih su 39 počinili nepoznati počinitelji. 

 Sažetak ostalih događaja za protekli tjedan

           

KRIMINALITET          

U razdoblju od 5. do 11. prosinca 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 73 kaznena djela, od kojih su 39 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 25 počinjeno je na području Siska, potom 19 na području Kutine, po pet na području Petrinje, Novske, Gline i Dvora, četiri na području Sunje, tri na području Gvozda te dva na području Hrvatske Kostajnice.

Zabilježena je 31 krađa, po 10 teških krađa i prijetnji, četiri tjelesne ozljede, po dva uništenja i oštećenja tuđe stvari, nasilnička ponašanja u obitelji, izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude i oduzimanja tuđe pokretne stvari, te po jedno krivotvorenje isprava, prijevara, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, utaja, protuzakoniti lov, sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, davanje lažnog iskaza, prikrivanje, pronevjera i kazneno djelo ratnog zločina.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 27 kaznena djela, od kojih su 15 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 14 narušavanja javnog reda i mira, četiri na području Siska,  tri na području Sunje, po dva na području Petrinje i Gline te po jedno na području Kutine, Novske i Hrvatske Kostajnice, dok na području Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju su sudjelovala 22 počinitelja, od kojih su dva počiniteljabila pod utjecajem alkohola, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

U sedam slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u četiri slučaja svađom i vikom, u dva slučaja omalovažavanjem moralnih osjećaja građana te u jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano osam narušavanja, za što je prijavljeno 14 počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Siska, u tri slučaja na području Kutine, u po dva slučaja na području Novske i Petrinje te u po jednom slučaju na području Sunje i Dvora, dok na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je po šest uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud te je bilo pod utjecajem alkohola, dok su po dva počinitelja zadržana u policijskoj postaji te temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 11 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 37 prometnih nesreća, od kojih 19 na području Siska, šest na području Kutine, po pet na području Novske i Petrinje, te po jedna na području Sunje i Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice prometnih nesreća nije bilo.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesrećas poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, zatim 11 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško, a deset ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 25 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.       

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom jedan vozač pronađen, dok se za drugim još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 11 slučajeva, zatim nepropisna vožnja unazad u sedam slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaza u četiri slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je ponedjeljkom i četvrtkom – po osam, zatim subotom – pet, te utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom – po četiri.

U jednoj prometnoj nesreći na području Siska utvrđena je alkoholiziranost vozača.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 12 nesreća se dogodilo u dane vikenda. Utri nesreće s ozlijeđenim osobama četiri osobe su lakše ozlijeđene, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 17./18. prosinca, od ranih večernjih do ranih jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom zagrebačkom.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su četiri slučaja krijumčarenja preko državne granice, koje su počinila dva bosanskohercegovačka te po jedan hrvatski, austrijski i švicarski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 204 kutije cigareta, 14.5 litara rakije i deset kilograma mesa. 

Zabilježena je i jedan nezakoniti prelazak državne granice, počinjen na području Hrvatske Dubice od strane dva državljana Bosne i Hercegovine. Njima je izdano Rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske u trajanju od šest mjeseci te su prisilno udaljeni iz RH.

Povrede državne granice proteklog tjedna nisu evidentirane.



Stranica