Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

Sažetak ostalih događaja za protekli tjedan

 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 88 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 32 počinjeno je na području Siska, potom 17 na području Petrinje, 13 na području Kutine, 12 na području Novske, šest na području Sunje, četiri na području Gline, dva na području Gvozda te po jedno na području Dvora i   Hrvatske Kostajnice. 

Zabilježene su 43 krađe, 13 prijetnji, 11 teških krađa, šest oštećenja tuđe stvari, dvije teške tjelesne ozljede te po jedna tjelesna ozljeda, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabava oružja, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaja poreza i doprinosa, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, davanje netočnih podataka, prijevara, utaja, sramoćenje, omogućavanje trošenja droga, nametljivo ponašanje, protupravna naplata i neovlaštena uporaba pokretne stvari.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 33 djela, od kojih su 21 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno osam narušavanja javnog reda i mira, tri na području Petrinje, po dva na području Siska i Kutine te jedno na području Novske, dok na području Sunje, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 13 počinitelja, od kojih je njih osam bilo pod utjecajem alkohola, dva su zadržana u prostorijama policije, a također dva su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud.

U šest slučajeva javni red i mir narušen je svađom i galamom, u po dva slučaja  fizičkim sukobom i točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkoholate u po jednom slučajuomalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti i naročito drskim ponašanjem na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano pet narušavanja, za što je prijavljeno devet počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 16 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučajeva na području Siska, u po tri slučaja na području Kutine i Gline, u dva slučaja na području Novske te u po jednom slučajuna području Sunje, Petrinje i Gvozda, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovalo27počinitelja, od kojih je njih 13 uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, osam ih je bilopod utjecajem alkohola, dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje, dok je jedan zadržan u prostorijama policije.

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 13 počinitelja.

 

PROMET             

Na prometnicama su evidentirane 32 prometne nesreće, od kojih 11 na području Kutine, po devet na području Siska i Petrinje, dvije na području Novske te jedna na području Gvozda, dok na području Sunje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Dvora prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a deset ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 24 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

Uosam prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom sedmorica odbjeglih vozača pronađena, dok se za jednim još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 14 slučajeva, zatim nepropisna vožnja unazad u pet slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u četiri slučaja itd.   

Prema danima najviše nesreća je evidentirano srijedom – osam, zatim četvrtkom   – sedam, nedjeljom – šest, subotom – četiri, petkom – tri te ponedjeljkom i utorkom – po dvije prometne nesreće.

U pet prometnih nesreća je utvrđena alkoholiziranost vozača i to u tri na području Kutine i dvije na području Petrinje. 

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna,13 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U tri nesreće dvije osobe su zadobileteške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život, a također dvije osobe su lakše ozlijeđene, dok je u deset nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice počinjena od strane po jednog hrvatskog, bosanskohercegovačkog i njemačkog državljana. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 70 bičeva za konje, 30 kutija cigareta i 10 komada tableta s popisa droga.

Proteklog tjedna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci, niti su evidentirane povrede državne granice.



Stranica