Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

KRIMINALITET U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 59 kaznenih djela, od kojih su30 počinili nepoznati počinitelji. Najviše kaznenih djela, i to 17, počinjeno je na području Siska, potom 11 na području Kutine,po10 na području Novske i Petrinje, četiri na području Dvora, po dva na području Sunje, Gline i Gvozda, te jedno na području Hrvatske Kostajnice.

 Pregled događaja tijekom proteklog tjedna. 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 59 kaznenih djela, od kojih su30 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela, i to 17, počinjeno je na području Siska, potom 11 na području Kutine,po10 na području Novske i Petrinje, četiri na području Dvora, po dva na području Sunje, Gline i Gvozda, te  jedno na području Hrvatske Kostajnice.

Zabilježene su32 krađe, sedam teških krađa, šest prijetnji, četiri oštećenja tuđe stvari, po dva nedozvoljena posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, prijevare, tjelesne ozljede, narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora te po jedna prisila prema službenoj osobi i protuzakoniti lov i ribolov.

Od ukupnog broja kaznenih djela tijekom vikenda  su zabilježena27 djela, od kojih su13 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 11 narušavanja javnog reda i mira, po tri na području Siska i Gvozda, dva na području Novske te po jedno na području Sunje, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Kutine, Gline i Dvora  narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 11 počinitelja, od kojih su trojica bila pod utjecajem alkohola, jedan  je zadržan u prostorijama policije, a dvojica su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje.

U šest slučaja javni red i mir narušen je svađom i vikom, u po dva slučaja fizičkim sukobom i držanjem životinja bez nadzora te u jednom omalovažavanjem policijskih službenika.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda je evidentirano pet narušavanja, za što je prijavljeno pet počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 12 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u četiri slučaja na području Kutine, u po tri slučajana području  Siska i Novske, po jedan slučaj na području Petrinje i Gline, dok na području Sunje, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovalo 18 počinitelja, od kojih su devetorica bilapod utjecajem alkohola, osmorica su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, jedan počinitelj je zadržan u prostorijama policije, a trojica su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo deset počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 13 prometnih nesreća, od kojih devet na području Siska, Kutine, tri na području Kutine te jedna na području Petrinje, dok na području   Sunje, Novske, Hrvatske Kostajnice, Gline, Dvora i Gvozda prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirane su dvije prometne nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, dok je u 11 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom trojica odbjeglih vozača pronađena, dok se za jednim još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je nepoštivanje prednosti prolaska u tri slučaja, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku i nepropisno prestrojavanje u po dva slučaja itd.   

Prema danima najviše nesreća je evidentirano utorkom i srijedom- po četiri, zatim četvrtkom – tri, ponedjeljkom i petkom – po jedna prometna nesreća, dok u subotu i nedjelju prometnih nesreća nije bilo.

U jednoj prometnoj nesreći je utvrđena alkoholiziranost vozača, i to na području Petrinje, a u njoj je lakše ozlijeđen biciklist pod utjecajem alkohola od 0,56 g/kg.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna jedna nesreća se dogodila u dane vikenda, a u njoj je nastala samo materijalna šteta

 

Planirana akcija u prometu

Proteklog tjedna nije provedena niti jedna preventivno-represivna akcija u prometu, a također nije planirano provođenje akcija slijedećeg tjedna.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice počinjena od strane dva bosansko-hercegovačka i jednog hrvatskog državljana. Dvojica su pokušala prokrijumčariti ukupno 550 kutija cigareta, a jedan šest kilograma mesa i četiri kilograma sira.

Proteklog tjedna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti su evidentirane povrede državne granice.



Stranica