Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

Pregled događaja tijekom proteklog tjedna

 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježena su i obrađena 72 kaznena djela, od kojih su 41 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 31 počinjeno je na području Siska, potom 15 na području Kutine, po deset na području Novske i Petrinje te po dva na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Sunje i Dvora kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježeno je 36 krađa, 13 teških krađa, osam prijetnji, šest oštećenja tuđe stvari, tri tjelesne ozljede, dva krivotvorenja isprava te po jedno razbojništvo, prijevara,  nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te neizvršenje sudske odluke.

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 12 narušavanja javnog reda i mira, po tri na području Siska i Hrvatske Kostajnice, po dva na području Kutine i Gline te po jedno na području Novske i Dvora, dok na području Sunje, Petrinje i Gvozda  narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 16 počinitelja, od kojih je pet bilo pod utjecajem alkohola, tri su zadržana u prostorijama policije, dok su dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

U pet slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobima, u po tri slučaja svađom i vikom te naročito drskim ponašanjem na javnom mjestu te u jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano devet narušavanja, za što je prijavljeno 11 počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI         

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u četiri slučaja na području Siska, potom tri na području Kutine i u jednom slučaju na području Petrinje, dok na području Sunje, Novske, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.       

U ovim događajima je sudjelovalo deset počinitelja, od kojih su četvorica uhićena i dovedena na prekršajni sud, dok su trojica bila pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda zabilježena su tri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima su sudjelovala četiri počinitelja.

 

PROMET                  

Na prometnicama je evidentirano 26 prometnih nesreća, od kojih devet na području Siska, osam na području Kutine, tri na području Novske te po dvije na području Sunje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline, Dvora i Gvozda prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća s poginulim osobama u kojima je jedna osoba smrtno stradala, zatim osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže, a devet ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.         

Utri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je dvojica ubrzo pronađena, dok se jednim još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u pet slučajeva, zatim nedržanje strane kretanja u četiri slučaja, nepropisno uključivanje u promet nedržanje potrebnog razmaka u po tri slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća je evidentirano u  subotu – sedam , zatim petkom i nedjeljom – po pet te ponedjeljkom i srijedom – po tri te utorkom - dvije dok u nedjelju prometne nesreće nisu evidentirane.

U tri prometne nesreće je utvrđena alkoholiziranost vozača i to u dvije na području Siska te u jednoj na području Novske. 

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna 17 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U četiri nesreće lakše je ozlijeđeno šest osoba, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta. 

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su četiri slučaja krijumčarenja preko državne granice,  počinjena od strane dva hrvatska i dva bosanskohercegovačka državljana. Oni su pokušali prokrijumčariti 30 komada tableta s popisa droga, 30 komada jaja, 18 pašteta, 5.8 kilograma kave, pet kilograma mesa, dva kilograma salame te lijekove za životinje.

Proteklog tjedna nisu evidentirani nezakoniti prelasci državne granice, kao ni povrede državne granice. 



Stranica