Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 78 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.

Pregled događaja tijekom proteklog tjedna

 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 78 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 37 počinjeno je na području Siska, potom 14 na području Kutine, deset na području Novske, sedam na području Petrinje, četiri na području Gline, tri na području Hrvatske Kostajnice, dva na području Dvora te jedno na području Sunje, dok na području Gvozda kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježene su 44 krađe, 15 teških krađa, sedam prijetnji, po tri prijevare i oštećenja tuđe stvari, dvije utaje te po jedna prisila prema službenoj osobi, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, omogućavanje trošenja droga te neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari. 

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježena su 32 djela, od kojih su 19 počinili nepoznati počinitelji.   

 

JAVNI RED I MIR           

Zabilježeno je ukupno osam narušavanja javnog reda i mira, po dva na području Siska, Sunje i Kutine te po jedno na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Novske, Petrinje, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 11 počinitelja, od kojih su sedmorica bila pod utjecajem alkohola, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

U po četiri slučaja javni red i mir narušen je svađom i vikom te fizičkim sukobom.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana četiri narušavanja, za što je prijavljeno pet počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 14 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u sedam slučajeva na području Siska, u šest slučajeva na području Petrinje te u jednom slučaju na području Novske, dok na području Sunje, Kutine, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.     

U ovim događajima je sudjelovalo 20 počinitelja, od kojih su petorica bila pod utjecajem alkohola, četiri počinitelja su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, a također četiri počinitelja su zadržana u policijskoj postaji, dok je jedan počinitelj temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježena su četiri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo petero počinitelja.

 

PROMET        

Na prometnicama je evidentirano 28 prometnih nesreća, od kojih devet na području Siska, osam na području Kutine, tri na području Petrinje, po dvije na području Novske, Hrvatske Kostajnice i Gvozda te po jedna na području Gline i Dvora, dok na području Sunje prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulim osobama u kojoj su četiri osobe smrtno stradale, dok je pet osoba  teško ozlijeđeno, zatim šest prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže, a šest ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.     

U jednoj prometnoj nesreći vozač je napustilo mjesto događaja te se za njim još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nepoštivanje prednosti prolaska u sedam slučajeva, zatim nedržanje strane kretanja u šest slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u pet slučajeva, nepropisna vožnja unazad u tri slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća je evidentirano srijedom - osam, zatim subotom - šest, petkom – četiri, ponedjeljkom i nedjeljom – po tri te utorkom i četvrtkom – po dvije prometne nesreće.

U pet prometnih nesreća je utvrđena alkoholiziranost vozača i to na području Siska, Kutine, Novske, Dvora i Gvozda.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna 12 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U četiri nesreće jedna je osoba teže, a pet ih je lakše ozlijeđeno, dok je u osam nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježen je jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice počinjen od strane bosanskohercegovačkog državljanina koji je pokušao prokrijumčariti 15 kilograma mesa i 15 kilograma šljiva.

Proteklog tjedna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci državne granice kao ni povrede državne granice.



Stranica