Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

Pregled događaja tijekom proteklog tjedna 

 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 95 kaznenih djela, od kojih su 46 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 26 počinjeno je na području Siska, potom 19 na području Kutine, 13 na područjuPetrinje, 11 na području Novske, devet na području Gline, šest na području Sunje, po četiri na području Dvora i Gvozda te tri na području Hrvatske Kostajnice.

Zabilježene su 42 krađe, 14 teških krađa, deset prijetnji, po osam oštećenja tuđe stvari te nedozvoljenih posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, po tri utaje i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, dvije tjelesne ozljede te po jedna teška tjelesna ozljeda, pronevjera, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, zlouporaba položaja i ovlasti  te protupravna naplata.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 37 djela, od kojih su 19 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 15 narušavanja javnog reda i mira i to šest na području Siska, tri na području Kutine, po dva na području Petrinje i Gline te po jedno na području Sunje i Novske, dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 16 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola, tri suzadržana u prostorijama policije, a dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je vikom i galamom, u po tri slučaja fizičkim sukobima i vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnostite u po jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora, točenjem alkoholnih pića osobama pod utjecajem alkohola i naročito drskim ponašanjem na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano devet narušavanja, za što je prijavljeno deset počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 16 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u četiri slučaja na području Siska, u po tri na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice, u po dva na području Kutine i Novske te u po jednom slučaju na području Sunje i Gvozda, dok na području Gline i Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovalo 18 počinitelja, od kojih je šest bilopod utjecajem alkohola. Uhićeno je i na prekršajni sud dovedeno 13 počinitelja, dok je jedan počinitelj zadržan u prostorijama policije do otrježnjenja.

Tijekom vikenda zabilježeno je deset slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 11 počinitelja.

 

PROMET                       

Na prometnicama su evidentirane 22 prometne nesreće, od kojih 13 na području Siska, četiri na području Kutine, dvije na području Petrinje te po jedna na području Sunje, Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Novske, Dvora i Gvozda prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 17 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim sviodbjeglih vozači i pronađeni.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nepoštivanje prednosti prolaza u pet slučajeva, zatim brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u dva slučaja, kao i nepropisno uključivanje te nepropisna vožnja unazad u također dva slučaja itd.   

Prema danima najviše nesreća je evidentirano četvrtkom - šest, zatim petkom – pet, utorkom – četiri, nedjeljom – tri te srijedom i subotom – po dvije, dok u ponedjeljak prometne nesreće nisu evidentirane.

U jednoj prometnoj nesreći je utvrđena alkoholiziranost vozača i to u na području Siska.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna deset nesreća se dogodilo u dane vikenda. U dvije nesreće s ozlijeđenim osobama dvije osobe su lakše ozlijeđene, dok je u osam nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su dva slučaja krijumčarenja preko državne granice,  počinjena od strane dva hrvatska državljana. Oni su pokušali prokrijumčariti 23 tablete s popisa droga i jednu bejzbol palicu.

Proteklog tjedna nisu evidentirani nezakoniti prelasci državne granice, kao ni povrede državne granice.



Stranica