Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

Pregled događaja tijekom proteklog tjedna

 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 65 kaznenih djela, od kojih su 42 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 28 počinjeno je na području Siska, potom 12 na području Kutine, sedam na području Petrinje, šest na području Gvozda, po pet na području Novske i Gline, dva na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje i Dvora kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježene su 34 krađe, 12 teških krađa, po pet prijetnji i oštećenja tuđe stvari, tri prijevare, dvije utaje te po jedna tjelesna ozljeda, krivotvorenje isprave, nedozvoljena trgovina i protupravna naplata.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježena su 32 djela, od kojih su 25 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno sedam narušavanja javnog reda i mira, dva na području Gvozda te po jedno na području Siska, Kutine, Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Gline i Dvora narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 12 počinitelja, od kojih su šestorica bila pod utjecajem alkohola, dvojica su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, jedan počiniteljje zadržan u policijskoj postaji, dok je također jedan počinitelj temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U tri slučaja javni red i mir narušen jefizičkim sukobom, u dva slučaja svađom i vikom te u po jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti te neovlaštenim pucanjem.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana četiri narušavanja, za što je prijavljeno devet počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u  pet slučajeva na području Novske, u četiri slučaja na području Siska te u po jednom slučaju na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Kutine, Gline, Dvora i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovalo 13 počinitelja od kojih je njih osmero uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, sedam počinitelja je bilopod utjecajem alkohola, dok je jedan počinitelj zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo pet počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 25 prometnih nesreća, od kojih po sedam na području Siska i Kutine, pet na području Gline, dvije na području Novske te po jedna na području Sunje, Petrinje, Dvora i Gvozda, dok na području Hrvatske Kostajnice prometne nesreće nisu evidentirane.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teže, a devet ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 18 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je jedan od odbjeglih vozača ubrzo pronađen, dok se za dvojicom još traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nedržanje strane kretanja u devet slučajeva, zatim nepoštivanje prednosti prolaska i brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u po tri slučaja, nepropisna vožnja unazad u dva slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća je evidentirano srijedom - sedam, zatim četvrtkom – šest, ponedjeljkom i utorkom – po četiri, petkom i nedjeljom – po dvije te subotom – jedna prometna nesreća.

U jednoj prometnoj nesreći je utvrđena alkoholiziranost vozača i to na području Gline.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna pet nesreća se dogodilo u dane vikenda. U dvije nesreće lakše su ozlijeđene tri osobe, dok je u tri nesreće nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su četiri slučaja krijumčarenja preko državne granice počinjen od strane četiri hrvatska državljanina koji su pokušali prokrijumčariti 86 tableta s popisa droga.

Proteklog tjedna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci državne granice kao ni povrede državne granice. 



Stranica