Stanje u prometu u SIJEČNJU

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/PROMET/PROMET/PR_Kont_2.jpg

Foto:  Ilustracija

Tijekom siječnja ove godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 117 prometnih nesreća, od kojih 31 s ozlijeđenim osobama i 86 nesreća s materijalnom štetom.

U odnosu na mjesec siječanj 2018. godine, kada je zabilježeno 99 prometnih nesreća, ukupan broj prometnih nesreća je povećan za 18,2 %. Ni ove, kao ni prošle godine u siječnju nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama.

Evidentirana je 31 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, što je nepromijenjeno u odnosu na siječanj prošle godine. S materijalnom štetom je bilo 86 nesreća, što je 26,5% više nego u siječnju 2018. godine, kada je evidentirano 68 takvih nesreća.

U prometnim nesrećama su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, što je u odnosu na siječanj prošle godine povećanje za 33,3%, lakše tjelesne ozlijede zadobilo je 40 osoba, što je smanjenje za 4,8% (u siječnju prošle godine lakše su ozlijeđene 42 osobe).

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku sa 38 nesreća, zatim nepropisno kretanje kolnikom sa 14, nepoštivanje prednosti prolaska sa 11, itd.

U 27 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 92,8% u odnosu na siječanj 2018. godine, kada je evidentirano 14 takvih vozača. Najviše ih je evidentirano na području Siska - 10, zatim na području Kutine - 6, Petrinje - 5, itd. Najviše alkoholiziranih vozača zatečeno je nedjeljom - 7, zatim utorkom - 5, a najčešće u vremenu od 21 do 2 sata (njih 11).

Kako bi se zadržao pozitivan trend smanjenja broja nesreća s poginulim osobama te smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba i povećala razina sigurnosti prometa na cestama, tijekom narednog razdoblja će se od strane policijskih službenika ove Policijske uprave poduzimati određene aktivnosti, od kojih posebno izdvajamo:

- pojačano poduzimanje aktivnosti prioritetno usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ :

  • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)
  • nepropisna uporaba mobitela
  • drugi teški prekršaji, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće

Vozačima skrećemo pozornost da:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te da naročito budu oprezni kod pojave prve kiše kada cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put, kao i kod pojave jutarnjih magli,

- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom), uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji,

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,

- ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,

- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- biciklisti, budite propisno označeni, (preporučamo da budete što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.



Stranica