Tijekom vikenda spriječena još dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/GRANICA/Nadzor_granica2.jpg
Foto: ilustracija

U nedjelju, 17. rujna u jutarnjim satima, policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta su na području Topuskog, zaustavili kombi bosanskohercegovačkih  nacionalnih oznaka kojim je upravljao 50-godišnji hrvatski državljanin, a u kombiju se nalazilo 36 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, na području Dvora, zaustavljen je automobil švicarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 22-godišnji švicarski državljanin, a u vozilu se nalazilo šest stranih državljana koji su također nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičeni su uhićeni, a strani su državljani dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Tijekom postupanja policije svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon