​U jednom danu spriječena dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/OZNAKE_policija/Potraga_2.jpg

Iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane

Foto: ilustracija

U utorak, 7. studenog, u popodnevnim satima, policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta su na području Gline, zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 37-godišnjak. Potom je zaustavljen i automobil bjelovarskih registracija, kojim je upravljao 30-godišnjak, a koji je prevozio sedam stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičenici su uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 30-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je 37-godišnjak služio kao prethodnica prijevozu migranata kako bi dojavljivao o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Tijekom postupanja policije svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, na području Novske, zaustavljen je automobil varaždinskih registracija kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao 59-godišnjak, a u vozilu se nalazilo pet stranih državljana koji su također nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, također iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je sukladno Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv njega slijedi optužni prijedlog.

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon