Upozorenje: Vrenje mošta

Slika PU_SiM/Vijesti/2013/Nove/Bacve za vino.jpg

Foto:  Ilustracija 

Kako je sezona branja grožđa privedena kraju i mošt je spremljen u vinske podrume, upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u podrumima za vrijeme vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Alkoholno vrenje je proces u kojemu se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su u većoj mjeri konzumirale alkohol također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu.



Pisane vijesti