„Zajedno više možemo“ u Hrvatskoj Kostajnici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto:  Ilustracija 

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su od 8. do 9. travnja s roditeljima i učenicima Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice proveli preventivne aktivnosti, odnosno edukativne radionice iz projekta “Zajedno više možemo“.
Tako je s roditeljima učenika šestih razreda odrađena komponenta MAH-2 „Mogu, ako hoću“, dok su s učenicima petih i šestih razreda ove škole odrađene komponente PIA-1 i PIA-2 „Mogu, ako hoću“ i „Preventiva i alternativa“.
S učenicima petih razreda, obuhvaćenih komponentom PIA-1, provedene su edukativne radionice na kojima su zajedno s kontakt policajcem na konkretnim primjerima uvidjeli koliko je važno riješiti problem dok je on još u začetku. Zaključak je bio da ako se problem na vrijeme ne rješava, s vremenom će se nagomilati sve više drugih problema i postat će teže rješivi ili nerješivi.
S učenicima šestih razreda kroz komponentu PIA-2 razgovaralo se o partnerskom rješavanju problema (suradnja građana za rješavanje različitih problema, jer problemi se zajednički lakše rješavaju). Također se razgovaralo i o vrstama ovisnosti, posljedicama konzumiranja alkohola, cigareta, droge, kao i zakonskim propisima, prvenstveno kažnjivim radnjama za počinitelje.
Komponentom MAH-2 obuhvaćeni su roditelji šestih razreda, kojima su prezentirane zadaće policije na sprječavanju društveno neprihvatljivog ponašanja, komunikacija s različitim subjektima u nekoj društvenoj zajednici kako bi im se ukazalo na probleme i mogućnosti njihovog rješenja. Nadalje se razgovaralo o potencijalnoj opasnosti koju sa sobom nosi konzumiranje alkohola, droga i sredstava ovisnosti te o različitim oblicima devijantnog i delikatnog ponašanja, npr. međuvršnjačko nasilje te drugim mjerama kojima su izložena djeca i mladi.
Ovim komponentama je bilo obuhvaćeno oko 40 učenika petih i šestih razreda te oko 25 roditelja učenika šestog razreda osnovne škole.

Stranica