Zlouporaba položaja i ovlasti

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/Novcanice.jpg

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su proveli kriminalistička istraživanja nad 56-godišnjim muškarcem s područja Hrvatske Kostajnice zbog osnovane sumnje da je na štetu Ministarstva poljoprivrede

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su proveli kriminalistička istraživanja nad 56-godišnjim muškarcem s područja Hrvatske Kostajnice zbog osnovane sumnje da je na štetu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a istraživanja su provedena i nad 42-godišnjim muškarcem iz Hrvatske Kostajnice i njegovom 38-godišnjom suprugom koji su sumnjičeni za poticanje 56-godišnjaka na činjenje ovih kaznenih djela.

Istraživanjima je utvrđeno da je 56-godišnjak kao predsjednik nadzornog odbora poljoprivredne zadruge s kostajničkog područja Agenciji za poslovne usluge, kojoj su vlasnici 42-godišnjak i njegova supruga, odobrio isplatu pozajmice od 35 tisuća kuna. Pozajmicu je isplatio iz namjenskih sredstava odobrenih i isplaćenih njegovoj zadruzi od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a da za isto nije uzeo garanciju za povrat, niti je nakon nevraćanja pozajmice pokrenuo postupak povrata navedenih sredstava. Na taj je način na štetu poljoprivredne zadruge rečenoj Agenciji pribavio protupravnu imovinsku korist u rečenom iznosu.

Osumnjičeni 42-godišnjak i njegova 38-godišnja supruga su kao vlasnici Agencije za poslovne usluge od veljače 2009. do kraja prosinca 2011. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, poticali 56-godišnjaka na činjenje opisanih kaznenih djela.

Također je utvrđeno da je osumnjičeni 56-godišnjak od početka 2008. do kraja 2010. godine iz sredstava koja je poljoprivrednoj zadruzi odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a koja su bila namijenjena kupnji materijala za obnovu jednog objekta, izvršio uplatu poreza na dobit za tu poljoprivrednu zadrugu u iznosu od 27 972 kune, za koje je kazneno djelo odgovorna i poljoprivredna zadruga kao pravna osoba, jer joj je u navedenom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su kazneno prijavljeni, a temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, kaznena prijava je podnesena i protiv poljoprivredne zadruge.



Stranica