Dan grada Gline obilježen polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Gradskog vijeća

  • Slika /PU_SiM/Vijesti/2019/dan grada gline/slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovom prigodom svečano je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu i otvorena "Spomen soba - logor Glina"  

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas, 3. kolovoza, u Glini održana je svečana sjednica Gradskog vijeća prigodom obilježavanja Dana Grada, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
 
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja Suza, kojemu su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske te zamjenika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske general Drago Matanović, general pukovnik Mladen Markač, izaslanik Ravnateljstva policije i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, predsjednik gradskog vijeća Željko Šešerin te ostali predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
 
Nakon svečanog polaganja vijenaca, u Hrvatskom domu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. U svom govoru predsjednica je naglasila kako Glina ima važno mjesto u vojnoj i kulturnoj povijesti Hrvatske, ali da je najvažniju ulogu imala u Domovinskom ratu zbog čega su i danas vidljive bolne rane na licu grada i u srcima ljudi.
 
Svečanoj sjednici nazočio je i general pukovnik Mladen Markač koji je danas postao počasni građanin Grada Gline. Izjavio je da je Oluja bila politički opravdana, vojno besprijekorno izvedena i moralno čista, a cijeli Domovinski rat pravedan i oslobodilački, tako da danas ponosno živimo u slobodnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj.
 
Nakon svečane sjednice predsjednica Republike Hrvatske i saborski zastupnik Miroslav Tuđman, otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, autora Ivana Fiolića, dok je na mjestu bivšeg logora koji se nalazio u sklopu Kaznionice otvorena "Spomen soba - logor Glina".

Obilježavanje je završeno posjetom naselju Gornji Viduševac, mjestu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske hrvatskim braniteljima u pobjedonosnoj Oluji. Na ovom je mjestu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u izjavi medije poručio kako je pobjeda bila ostvarena zahvaljujući jedinstvu hrvatskog naroda u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica