Obilježena 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

  • Slika /PU_SiM/Glina 2024/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Božinović: Taj otpor koji je hrvatska policija pružala na početku rata je nešto što je čini izuzetnom kad ju uspoređujemo s bilo kojom policijom u svijetu, jer malo je policija koje imaju takvu svoju povijest. Mi u Ministarstvu unutarnjih poslova doživljavamo te obljetnice ne samo kao sjećanje, nego kao i našu savjest, kao predanost civilnog sustava

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
Danas, 26. lipnja, na području Gline svečano je obilježena 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.
 
Ovogodišnja svečanost obilježavanja započela je ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“ polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Izravni sudionik akcije oslobađanja Policijske postaje Glina 1991., ranjeni pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, Vlastelinko Mihaljčuk, potom je predao Hrvatsku zastavu današnjim mladim naraštajima, pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko koja se zavijorila uz himnu Republike Hrvatske te minutu tišine posvećenu svim stradalim hrvatskim braniteljima.
 
Uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja obilježavanju je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina s čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general - pukovnik Mladen Markač, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general - pukovnik Mladen Kruljac, član upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora, brigadni general Zvonko Peternel, pripadnici Specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici crkvenih vlasti, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te sudionici 17. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“.
 
Obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sudionici događaja obrane Policijske postaje Glina te sudionici 17. atletskog „Memorijala Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.
 
Mimohodom Dani ponosa predvođenim ratnim zastavama okupljeni su se uputili prema Hrvatskom domu gdje je svečanost obilježavanja 33. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području nastavljena ceremonijom pod nazivom „Domovina! Čast! Hrabrost!“
 
Polaznici Policijske škole Josip Jović ponosno su izrecitirali povjesnicu uz pratnju Policijskog tamburaškog sastava Policijske uprave brodsko-posavske „Štit“ koji su izveli izvedbu „U oružju brat“.
 
Osjećaj vječne ljubavi prema Domovini glazbom je razgalila mlada glazbenica Inga Potnar u pratnji Jasenka Horvata, izvedbama „Moja posljednja i prva ljubavi“ i uz recitaciju polaznice Policijske škole Josip Jović, Elene Šanjek te izvedbom „Hrvatska, za sva vremena“.
 
Ljubav prema slavnoj nam Banovini, policijski Tamburaški sastav Policijske uprave brodsko-posavske „Štit“, izveli su skladbu „Banovina u srcu“, dok su trčeći, sjećajući se slavne prošlosti, u zalog budućnosti, domom protrčali mladi trkači „Memorijalne utrke Tomislav Rom“.
 
Svečana ceremonija u Hrvatskom domu završila je koračnicom „Hrvatska policija“ koju je izvela Policijska klapa sv. Mihovil.
 
Svetu misu u Župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je biskupski vikar za MUP vlč. Frano Musić.
 


„Taj otpor koji je hrvatska policija pružala na početku rata je nešto što je čini izuzetnom kad ju uspoređujemo s bilo kojom policijom u svijetu, jer malo je policija koje imaju takvu svoju povijest. Mi u Ministarstvu unutarnjih poslova doživljavamo te obljetnice ne samo kao sjećanje, nego kao i našu savjest, kao predanost civilnog sustava.“ - nastavio je ministar Božinović te istaknuo važnost da obilježavanjima prisustvuju predstavnici svih sudionika akcija, od Antiterorističke jedinice  Lučko na čelu s generalom Markačem do najmlađih policajaca koji su prije nekoliko dana položili prisegu: „To sjećanje je nešto što njegujemo unutar sustava, to je politika ove Vlade i sigurno da naši mladi policajci jednu od prvih stvari koju moraju naučiti je kako je nastala hrvatska država i kakva je bila uloga hrvatske policije u svemu tome.“
 
Osim što danas obilježavamo događaj u Glini, napad na policijsku postaju i pogibiju našeg policajca Tomislava Roma, glavni ravnatelj policije Milina je istaknuo kako se ujedno sjećamo svih naših poginulih policajaca, redarstvenika, 765 poginulih i još 21 nestalog policijskog službenika: „Sjećamo se svih njih kao i svih hrvatskih branitelja i učimo mlade danas, naše mlade policajce koje ste vidjeli danas ovdje, da vide s čim se sve nosila hrvatska policija u to vrijeme. Učimo ih kako su bili odvažni, hrabri i požrtvovni hrvatski policajci koji nisu uopće razmišljali o svojim životima u to vrijeme i zaista smo ponosni na sve što je hrvatska policija, i kasnije zajedno s hrvatskom vojskom postigla tijekom Domovinskog rata.“ - zaključio je glavni ravnatelj policije Milina.

Stranica