U šest odvojenih slučajeva spriječena krijumčarenja na području PU sisačko-moslavačke

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/OZNAKE_policija/Rotacija_krov.jpg

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta

Foto: ilustracija

 
Na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u razdoblju od 27. do 29. prosinca, u šest odvojenih slučajeva na području Gline, Petrinje, Lekenika i Jasenovca spriječili krijumčarenje više stranih državljana. 
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad jednim bugarskim državljaninom, dvojicom rumunjskih, jednim državljaninom Maroka i trojicom hrvatskih državljana koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.
 
U jednom događaju, na području Gline, prilikom zaustavljanja, vozač se dao u bijeg no ubrzo je nakon potrage pronađen i uhićen.

Jedan od slučaja u kojem su policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje dogodio se u četvrtak, u jutarnjim satima, na graničnom prijelazu Jasenovac, na ulazu u Republiku Hrvatsku, kada je prilikom kontrole teretnog vozila s pridodanim priključnim vozilom zagrebačkih registracija, zatečeno više stranih državljana.
 
Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok protiv dvojice osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica