VIDEO: Glavni ravnatelj policije Nikola Milina na 32. obljetnici stradavanja 13 redarstvenika u mjestu Struga Banska

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/Obilježavanja/Struga Banska 2023/slika 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Mimohodom prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima započelo je obilježavanje 32. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika  

Foto: PU sisačko-moslavačka

U srijedu, 26. srpnja, zbog ranije najavljenih vremenskih neprilika nije održeno tradicionalno obilježavanje obljetnice stradavanja 13 redarstvenika u mjestu Struga Banska te je delegacija Policijske uprave sisačko-moslavačke na čelu s načelnikom Lukom Pešutom, dostojanstveno i u tišini kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala počast herojima Pounja na mjestu njihove pogibije.

Danas, 27. srpnja, u Strugi Banskoj, već tradicionalno uzduž ceste mimohodom prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima, započelo je obilježavanje 32. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika koji su branili Pounje od srpskog agresora.

Nakon članova obitelji poginulih, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova, glavni ravnatelj policije Nikola Milina s čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane i voditelj područnog odjela za poslove obrane Zagreb Željko Janković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenik načelnika Općine Dvor s izaslanstvom Franjo Juranović, predstavnici gradova i općina, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova i institucija.

Središnji dio svečanosti započeo je donošenjem državne zastave koju su donijeli pripadnici policijske motorizirane jedinice.

Programu su nastupili članovi policijske klape "Sveti Mihovil", KUD-a "Hrvatski pleter" iz Dvora te mlada violončelistica Sara Kolar. Molitvu su predvodili don Branko Čagelj, vojni kapelan u Petrinji i vlč. Dario Stanković, upravitelj župa Divuša, Gvozdansko i Zrin.

Glavni ravnatelj policije Milina je u izjavi za medije rekao: “U razdoblju od 1991. godine policija je odigrala presudnu ulogu u obrani Domovine bila je jedina organizirana snaga…dolazimo do događaja u Strugi Banskoj gdje je naš heroj Mile Blažević-Čađo s kolegama žrtvovao svoj život za našu Domovinu. Ovo je nezapamćen herojski podvig gdje se raznio eksplozivom i uništio neprijateljski oklopnjak kako bi spasio svoje sumještane“.

“ Svi redarstvenici su ugradili svoje živote i oni su temeljima Republike Hrvatske, ali i ja bih rekao temeljima hrvatske policije“ zaključio je glavni ravnatelj policije Milina.

 

Stranica