Glina: Obilježena 18. obljetnica početka oružanog otpora u ratu

Slika PU_SiM/vijesti/glinaw.jpg

Ovom su prigodom obnovljena sjećanja na otpor hrvatskih policajaca prilikom napada srpskih paravojnih formacija na Policijsku postaju Glina, koje su u ranim jutarnjim satima 26. lipnja 1991. godine , netom nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, izvršile oružani napad.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Poglavarstva Grada Gline, danas je u Glini tradicionalno obilježena obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

            Ovom su prigodom obnovljena sjećanja na otpor hrvatskih policajaca prilikom napada srpskih paravojnih formacija na Policijsku postaju Glina, koje su u ranim jutarnjim satima 26. lipnja 1991. godine, netom nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, izvršile oružani napad.

            Upravo je proglašenje navedene ustavne odluke Hrvatskog sabora izravno vezano za ovaj događaj kad su srpski dobrovoljci iz okolice Gline, potpomognuti tenkovskom postrojbom JNA iz vojarne u Petrinji, pješačkim oružjem i minobacačima napali glinsku policijsku postaju, čime je ovaj napad predstavljao viši stupanj agresije na Republiku Hrvatsku. Napad agresora počeo je tog 26. lipnja oko 4 sata ujutro i to na ophodnju hrvatske policije, a već pola sata nakon toga započeo je i organizirani napad na policijsku postaju. U tom je napadu poginuo pričuvni policajac iz Gline Tomislav Rom, neki su policajci teže, a neki lakše ranjeni, dok je 16 policajaca, koji su četverosatnom junačkom snagom i hrabrošću branili policijsku postaju, zarobljeno te su potom odvedeni u kninski zatvor.

            U pomoć policajcima i mještanima Gline došli su specijalci iz Antiterorističke jedinice Lučko i policajci Policijske uprave sisačko-moslavačke te postrojbe Zbora narodne garde, pa su zajedničkim snagama oslobodili zaposjednutu policijsku postaju i vratili je pod hrvatsku vlast.
            Obilježavanju ove obljetnice, uz branitelje i mještane Gline te roditelje poginulog policajca Tomislava Roma, bili su nazočni: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, zastupnik u Hrvatskom saboru, izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije Zdravko Janić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije, Ivica Porubić, načelnik Odjela javnog reda, Milan Ratković, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva interventne policije, zamjenici županice Sisačko-moslavačke županije, Mira Harcet i Andrija Rudić, gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić s članovima Gradskog vijeća Grada Gline, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić s načelnicima svih odjela i policijskih postaja, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici svećenstva i medija.
             U svojim govorima saborski zastupnik Josip Đakić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zamjenik županice Andrija Rudić i gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić, podsjetili su na značaj ove obljetnice i izrazili veliku zahvalnost svim poginulim i živućim braniteljima Gline, koji su velikom hrabrošću i svojom krvlju ispisivali noviju hrvatsku povijest. Također su naglasili da se ovaj događaj ne smije zaboraviti zbog svih nas i naše djece, zbog našeg mira, jer bez ovakvih prisjećanja i odavanja zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima i osloboditeljima, hrvatskoj vojsci i policiji, nećemo znati kako se teško stvarala Hrvatska i kolika je cijena hrvatske slobode.
            U spomen na poginule pripadnike Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve civilne branitelje Gline, položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, a u crkvi Svetog Ivana Nepomuka održana je sveta misa. Prije početka svečanog obilježavanja obljetnice, posebno je izaslanstvo u mjestu Gornji Viduševac položilo vijenac na grob poginulog policajca Tomislava Roma, u čiju je čast danas održana i četvrta memorijalna utrka.



Stranica