Tiskovna konferencija

U razdoblju od 10. do 16. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 65 kaznenih djela



Pregled događaja za razdoblje od 10. do 16. kolovoza 2009. godine                   
                            
 
KRIMINALITET
 

U razdoblju od 10. do 16. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 65 kaznenih djela, od kojih su 27 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 16 na području Kutine, deset na području Novske, šest na području Hrvatske Kostajnice, pet na području Petrinje te jedno na području Gvozda, dok na području Sunje, Gline i Dvora kaznena djela nisu evidentirana.                           

Zabilježene su 22 krađe, 12 prijetnji, osam uništenja i oštećenja tuđe stvari, sedam teških krađa, šest izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri izbjegavanja carinskog nadzora, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari i zlouporabe opojnih droga te po jedna tjelesna ozljeda i protupravna naplata. 

Od ukupnog broja kaznenih djela počinjenih u proteklih tjedan dana, tijekom vikenda zabilježeno je 26 kaznenih djela, od kojih su 11 djela počinili nepoznati počinitelji.

 
JAVNI RED I MIR
 

Zabilježeno je 20 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i to deset na području Siska, pet na području Petrinje, četiri na području Kutine te jedno narušavanje na području Dvora, dok na području Sunje, Novske, Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nisu evidentirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

U narušavanju je sudjelovalo 36 počinitelja, od kojih je 15 bilo pod utjecajem alkohola, četvorica su zadržana u prostorijama policije, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U devet slučajeva javni red i mir remećen je svađom i vikom, u šest slučajeva fizičkim sukobom, u dva slučaja reproduciranjem preglasne glazbe te u po jednom slučaju točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola i neovlaštenim pucanjem na javnom mjestu.

Od ukupnog broja ovih događaja narušavanja javnog reda i mira 11 je počinjeno tijekom vikenda, a u njima je sudjelovao 21 počinitelj.
 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 22 slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u devet slučajeva na području Siska, u po četiri slučaja na području Kutine i Novske, u tri na području Petrinje te u po jednom slučaju na području Gline i Gvozda, dok na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U nasilničkom ponašanju sudjelovala su 32 počinitelja, od kojih je 12 uhićeno i uz optužne prijedloge dovedeno na prekršajne sudove, dvoje je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješteno na bolničko liječenje, a jedan je zadržan u prostorijama policije.

Od ukupnog broja prekršaja nasilja u obitelji osam je počinjeno u dane vikenda, a u njima je sudjelovalo 11 počinitelja.

 
PROMET

Tijekom proteklog tjedna na prometnicama su evidentirane 42 prometne nesreće i to 18 na području Kutine, 13 na području Siska, pet na području Petrinje, četiri na području Novske te po jedna na području Hrvatske Kostajnice i Dvora, dok na području Sunje, Gvozda i Gline nije bilo prometnih nesreća.

Od navedenog broja nesreća evidentirano je 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba zadobilo teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 27 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te se za njima traga.  

Najviše prometnih nesreća i to 12 dogodilo se zbog neprilagođene brzine kretanja, potom šest zbog nedržanja strane kretanja, pet zbog nedržanja razmaka itd.

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i tona području Kutine pet, Siska dvije te Dvora jedna prometna nesreća.
Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 23 nesreće dogodile su se u dane vikenda. U deset prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede opasne po život, četiri su teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.


Provedena akcija u prometu

S petka na subotu, 14./15. kolovoza, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke provedena je akcija „Noć bez alkohola“.

Tijekom provođenja akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontrolirali su 233 sudionika u prometu i utvrdili 53 prometna prekršaja, od kojih se 25 prekršaja odnosilo na vožnju pod utjecajem alkohola.

Od vozača pod utjecajem alkohola njih 22 je upravljalo osobnim automobilima, jedan mopedom, jedan teretnim automobilom te jedan biciklom.

Kod 14 vozača utvrđena je alkoholiziranost od 0,5 do 1,5 g/kg, kod sedam od 1,5 do 2 g/kg, kod tri vozača alkoholiziranost je bila veća od 2,00 g/kg, dok je jedan vozač odbio ponuđeno alkotestiranje.

Prema dobnim skupinama najviše vozača pod utjecajem alkohola, njih devet, bili su vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine, potom osam vozača u dobnoj skupini od 25 do 30 godina, četiri u dobi od 31 do 40 godina, dva u dobnoj skupini od 41 do 50 godina te dva starija od 50 godina.

Najveća koncentracija alkohola od 2,45 g/kg utvrđena je kod 26-godišnjeg Petrinjca koji je 15. kolovoza oko 3,20 sati zatečen u Petrinji prilikom upravljanja osobnim automobilom te je isključen iz prometa.

Tijekom provođenja ove akcije na mjestu počinjenja prekršaja oduzeto je 20 vozačkih dozvola.
 

Planirana akcija u prometu

U petak, 21. kolovoza, u vremenu od 17 do 22 sata, na području Postaja prometne policije Sisak i Kutina te Policijskih postaja Novska i Petrinja biti će provedena akcija usmjerena na smanjenje brzina i poštivanje najviših dozvoljenih brzina.

 
 
GRANICA
 

Proteklog tjedna na području ove Policijske uprave evidentirana su četiri slučaja krijumčarenja preko državne granice, koja su počinila dva državljana Hrvatske te po jedan državljanin Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Isti su pokušali prokrijumčariti ukupno 192 kutije cigareta.

U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede niti nezakoniti prelasci državne granice.



Stranica