Tiskovna konferencija

Pregled događaja za period od 7. do 13. rujna 2009. godine.



Pregled događaja za period od 7. do 13. rujna  2009. godine.

KRIMINALITET
           
U vremenu od 7. do 13. rujna 2009. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 88 kaznenih djela od kojih je 40 počinjenih od strane nepoznatih počinitelja.
 Najviše kaznenih djela i to njih 29, zabilježeno je na području Siska, na području Kutine zabilježeno je 18 kaznenih djela, 14 kaznenih djela zabilježeno je na području Petrinje, deset na području Hrvatske Kostajnice, osam na području Novske, a po tri na području Sunje, Dvora i Gvozda. Na području Gline nisu zabilježena kaznena djela.
Zabilježeno je 29 krađa, 14 prijetnji, 11 teških krađa, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, pet nedozvoljenih posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osuda, tri prijevare, po dva izbjegavanja carinskog nadzora, protuzakonita lova, tjelesne ozljede i teške tjelesne ozljede te po jedno kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, utaje, samovlasti, iznude, krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i utega, nedozvoljene trgovine i zlouporabe opojnih droga.
Od ukupnog broja kaznenih djela tijekom vikenda zabilježeno je 29 kaznenih djela, od kojih je 11 počinjeno od strane nepoznatih počinitelja.       

JAVNI RED I MIR

Zabilježena su ukupno 24 narušavanja javnog reda i mira, po šest na području Siska i Petrinje, po tri na području Hrvatske Kostajnice, Kutine i Gline, a po jedno na području Sunje, Novske i Gvozda.
U narušavanju javnog reda i mira sudjelovalo je 38 počinitelja, od kojih 14 pod vidnim utjecajem alkohola. Tri su počinitelja zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.
U deset slučajeva javni je red i mir narušen vikom i svađom, a u devet slučajeva fizičkim sukobom. Zabilježena su i tri slučaja vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti te jedan slučaj držanja životinja bez nadzora.
Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda javni red i mir narušen  je 12 puta, a u njima su sudjelovala 22 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Policija je postupala u 20 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, šest na području Kutine, po četiri na području Novske i Petrinje te po jedan na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice.
U ovim događajima sudjelovalo je 26 počinitelja, od kojih je sedam uhićenih i dovedenih na prekršajni sud, dva su zadržana u policijskoj postaji, a tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje.
Tijekom vikenda zabilježeno je 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo 17 počinitelja.

PROMET
 
Na prometnicama su se dogodile 34 prometne nesreće od kojih 15 na području Siska, po četiri na području Kutine i Novske, po tri na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice  i Sunje te dvije na području Gline. Na području Dvora i Gvozda nisu zabilježene prometne nesreće.
U 12 nesreća s ozlijeđenim osobama tri su osobe teško, a 11 ih je lakše ozlijeđeno. U 22 nesreće nastala je samo materijalna šteta.
U pet prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost sudionika.
Zabilježena su tri bijega s mjesta nesreće, a jedan vozač je naknadno otkriven.
U tri prometne nesreće sudjelovali su pješaci koji su i lakše ozlijeđeni. Okolnosti koje su prethodile ovim nesrećama su brzina neprimjerena uvjetima na kolniku, nepropisna vožnja unazad i nepoštivanje prednosti prolaza. U jednoj nesreći sudjelovao je vozač mopeda koji je u njoj lakše ozlijeđen.
Najviše prometnih nesreća – 14 - dogodilo se zbog brzine neprilagođene uvjetima na kolniku, četiri nesreće su se dogodile zbog nedržanja strane kretanja, a tri zbog nepoštivanja prednosti prolaza.
Od ukupnog broja prometnih nesreća tijekom vikenda dogodilo se 17 prometnih nesreća.

Akcije u prometu
U četvrtak, 10. rujna od 16 do 20 sati na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke provedena je akcija usmjerena na nadzor biciklista.
U akciji je utvrđeno ukupno 75 prometnih prekršaja, od kojih se 20 odnosi na ciljane prekršaje, odnosno prekršaje biciklista. Najviše ciljanih prekršaja – 11- odnosi se na kretanje površinom koja nije namijenjena za kretanje vozila, tri prekršaja se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola, a jedan prekršaj se odnosi na skidanje obje ruke s upravljača. Također su u prometu zatečena i dva tehnički neispravna bicikla.

Neregistrirana i tehnički nepregledana vozila
Tijekom kolovoza 2009. godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke dogodilo se 166 prometnih nesreća, a u devet od njih sudjelovala su neregistrirana vozila i vozila kojima je istekao rok važenja prometne dozvole. Također su utvrđena ukupno 204 prometna prekršaja, od kojih se 72 odnose na upravljanje neregistriranim vozilom, 49 prekršaja se odnosi na istek važenja prometne dozvole, a 75 prekršaja se odnosi na Zakon o osiguranju. Iz prometa su isključena 132 vozila, a oduzeto je 36 registarskih pločica.

„Smanjenje brzina i poštivanje najviših dozvoljenih brzina“
U utorak, 22. rujna od 14 do 18 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke provesti će se akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice u kojima je ukupno oduzeto 449 kutija cigareta.
Nisu zabilježeni ilegalni prelasci državne granice.


Stranica