Tiskovna konferencija

U razdoblju od 14. do 20. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 94 kaznena djela

Pregled događaja za razdoblje od 14. do 20. rujna 2009. godine                                               
 
 
KRIMINALITET

U razdoblju od 14. do 20. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 94 kaznena djela, od kojih su 41 djelo počinili nepoznati počinitelji.
Najviše kaznenih djela i to po 25 počinjeno je na području Siska i Kutine, potom 13 na području Petrinje, devet na području Novske, osam na području Gline, sedam na području Gvozda, po tri na području Sunje i Hrvatske Kostajnice te jedno na području Dvora.
Zabilježeno je 29 krađa, 20 prijetnji, osam teških krađa, po pet uništenja i oštećenja tuđe stvari i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po četiri zlouporabe opojnih droga i tjelesne ozljede, tri nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, po dvije prijevare, nasilnička ponašanja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, teške tjelesne ozljede i protuzakonita lova te po jedna povreda dužnosti uzdržavanja, krivotvorenje isprava, utaja, izbjegavanje carinskog nadzora, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.
Od ukupnog broja kaznenih djela počinjenih u proteklih tjedan dana, tijekom vikenda zabilježena su 33 kaznena djela, od kojih su 16 djelapočinili nepoznati počinitelji.
 
JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je 27 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i to deset na području Siska, šest na području Petrinje, po tri na području Novske i Kutine, dva na području Gline te po jedno narušavanje na području Sunje, Dvora i Gvozda, dok na području Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira.
U narušavanju su sudjelovala 42 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a dvojica su zadržana u prostorijama policije.
U 12 slučajeva javni red i mir remećen je svađom i vikom, u 11 slučajeva fizičkim sukobom te u po dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja dužnosti i držanjem životinja bez nadzora.
Od ukupnog broja ovih događaja narušavanja javnog reda i mira 17 je počinjeno tijekom vikenda, a u njima je sudjelovalo 27 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI


Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 17 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Siska, u po četiri slučaja na području Kutine i Petrinje te u po jednom slučaju na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Sunje, Novske i Dvora nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.
U nasilničkom ponašanju sudjelovala su 22 počinitelja, od kojih je pet zadržano u prostorijama policije, a dvojica su uz optužne prijedloge dovedena na prekršajni sud.
Od ukupnog broja prekršaja nasilja u obitelji sedam je počinjeno u dane vikenda, a u njima je sudjelovalo deset počinitelja.
        
PROMET

Tijekom proteklog tjedna na prometnicama su evidentirane 22 prometne nesreće i to devet na području Kutine, sedam na području Siska, tri na području Petrinje, dvije na području Novske te jedna na području Gline, dok na području Gvozda, Sunje, Hrvatske Kostajnice i Dvora nije bilo prometnih nesreća.
Od navedenog broja nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a jedna je zadobila lakše tjelesne ozljede, potom su evidentirane dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške, a jedna osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 19 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom policije pronađena tri počinitelja, dok se za preostalim počiniteljem i dalje traga.
Najviše prometnih nesreća i to pet dogodilo se zbog nepropisne vožnje unazad, potom po tri zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku i nedržanja potrebnog razmaka, dvije zbog nepropisnog uključivanja u promet itd.
U pet prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to po dvije nesreće na području Kutine i Petrinje te jedna na području Siska.
Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, osam nesreća dogodilo se u dane vikenda, a u njima je nastala samo materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 26./27. rujna, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena preventivno-represivna akcija „Noć bez alkohola“.

GRANICA

Proteklog tjedna na području ove Policijske uprave evidentiran je jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice kojeg je počinio jedan državljanin Republike Hrvatske, a koji je tom prilikom pokušao prokrijumčariti 50 kutija cigareta.
U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede niti nezakoniti prelasci državne granice.


Stranica