Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 21. do 27. prosinca na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 60 kaznenih djela, od kojih su 25 djela počinili nepoznati

Pregled događaja za protekli tjedan       

KRIMINALITET

U razdoblju od 21. do 27. prosinca na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 60 kaznenih djela, od kojih su 25 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 21 počinjeno je na području Kutine, potom 16 na području Siska, sedam na području Petrinje, šest na području Hrvatske Kostajnice, četiri na području Novske, tri na području Sunje te po jedno na području Gline, Dvora i Gvozda.

Zabilježeno je 17 krađa, po deset teških krađa i prijetnji, sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri izbjegavanja carinskog nadzora, dva nasilnička ponašanja u obitelji te po jedna prijevara u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava, prijevara, zlouporaba opojnih droga, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, tjelesna ozljeda, utaja, izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i oduzimanje tuđe pokretne stvari.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom produženog vikenda zabilježena su 23 djela, od kojih su 12 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježena su ukupno 32 narušavanja javnog reda i mira i to osam na području Kutine, po sedam na području Siska i Petrinje, šest na području Novske, dva na području Gvozda te po jedno na području Gline i Dvora, dok na području Sunje i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju su sudjelovala 64 počinitelja, od kojih je 19 bilo pod utjecajem alkohola, a četiri počinitelja zadržana su u policijskoj postaji.

U 15 slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u 12 slučajeva svađom i vikom, u po dva slučaja omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti, puštanjem preglasne glazbe, držanjem životinja bez nadzora i točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola te u jednom slučaju paljenjem pirotehničkih sredstava na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom produženog vikenda su evidentirana 22 narušavanja, za što je prijavljeno 47 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 23 slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u 11 slučajeva na području Siska, pet na području Petrinje, tri na području Kutine, dva na području Gvozda te u po jednom slučaju na području Sunje i Gline, dok na području Novske, Dvora i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je 30 počinitelja, od kojih je osam uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud,a sedam počinitelja zadržano je u policijskoj postaji.

Tijekom produženog vikenda zabilježeno je 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo 17 počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 36 prometnih nesreća od kojih 16 na području Siska, deset na području Kutine, tri na području Petrinje, po dvije na području Novske, Sunje i Hrvatske Kostajnice te jedna na području Gvozda, dok na području Dvora i Gline nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirano je devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile teške, a deset osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 27 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

U sedam prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri počinitelja, dok se za preostalim počiniteljima i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to po deset dogodilo se zbog nedržanja strane kretanja i neprilagođene brzine, potom po četiri nesreće zbog nepoštivanja prednosti prolaska i nedržanja razmaka itd.

U tri prometne nesreće utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u dvije prometne nesreće na području Kutine i u jednoj nesreći na području Siska. Najveća koncentracija alkohola u prometnim nesrećama bila je 1,95 g/kg izmjerena na području Siska kod vozača osobnog automobila.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 19 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama dvije osobe su teško, a sedam je lakše ozlijeđeno, dok je u 12 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

Tijekom proteklog vikenda u prometu na cestama na području PU sisačko-moslavačke evidentirana su ukupno 264 prometna prekršaja, od kojih 63 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj upravljanja pod utjecajem alkohola itd.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je sedam slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane pet državljana Hrvatske i četiri državljana Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 376 kutija cigareta, 60 tableta lijeka s popisa opojnih droga, 30 kg mesa i više komada pirotehničkih sredstava: pet baklji, tzv. bengalki, tri komada tzv. fontana, 50 petardi magnum i 19 vatrometa.

U navedenom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica