Rezultati akcije „Manje oružja-manje tragedija“ u 2009. godini

Slika PU_SiM/vijesti/Izbacite_uljeza_2.jpg

Foto: Ilustracija

Akcijom „Manje oružja - manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, tijekom 2009. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.
 
 
Vatreno oružje
 
Kategorija “A“
     - Automatsko – 73 kom
     - Rasprskavajuće – 805 kom (ručne bombe – 157 kom, mine – 24 kom, ostalo – 624 kom)    

Kategorija “B“

     - Dugo i kratko vatreno oružje – 41 kom (repetirajuće – 13 kom, poluautomatsko – 8 kom, pištolji i revolveri – 20 kom)

Streljivo – 29 357 kom      
- za dugo oružje – 28 507 kom      
- za kratko oružje – 850 kom      

Eksplozivi – 27,6 kg        

Važno je napomenuti da tijekom akcije „Manje oružja-manje tragedija“ (počevši od stupanja na snagu novog Zakona o oružju od 1. rujna 2007. godine – Narodne novine, broj: 63/07) traje dragovoljna predaja vatrenog oružja, što znači da je novim Zakonom o oružju predviđena vremenski neograničena dragovoljna predaja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava koje građani nezakonito drže u svojim domovima.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a naročito na oružje kategorije A – tzv. zabranjeno oružje: npr. automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Također je bitno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili telefonskim putem obavijeste policiju te će policijski službenici doći na njihovu adresu i to od njih preuzeti. 

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.



Stranica