Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 4. do 10. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 62 kaznena djela

Pregled događaja za protekli tjedan       

KRIMINALITET

U razdoblju od 4. do 10. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 62 kaznena djela, od kojih je 31 djelo počinio nepoznati počinitelj.

Najviše kaznenih djela i to 17 počinjeno je na području Kutine, potom 14 na području Siska, devet na području Hrvatske Kostajnice, osam na području Petrinje, pet na području Novske, po tri na području Dvora i Gline, dva na području Sunje te jedno na području Gvozda.                 

Zabilježeno je 17 krađa, deset teških krađa, devet prijetnji, sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po tri utaje i izbjegavanja carinskog nadzora, po dvije zlouporabe opojnih droga, nasilnička ponašanja u obitelji i tjelesne ozljede te po jedno razbojništvo, prijevara i protuzakoniti lov.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježena su 32, od kojih su 16 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 11 narušavanja javnog reda i mira i to pet na području Kutine, tri na području Petrinje, dva na području Siska te jedno na području Gline, dok na području Sunje, Novske, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 15 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola, a pet počinitelja zadržano je u policijskoj postaji.

U po pet slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom te omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti, u četiri slučaja fizičkim sukobom te u jednom slučaju točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu maloljetnim osobama.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda evidentirano je osam narušavanja, za što je prijavljeno 11 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 21 slučaju nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u sedam slučajeva na području Siska, pet na području Kutine, u po dva slučaja na području Novske, Petrinje, Dvora i Gvozda te u jednom slučaju na području Sunje, dok na području Gline i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je 27 počinitelja, od kojih je 12 uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, pet počinitelja zadržano je u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

PROMET

Na prometnicama su se dogodile 24 prometne nesreće od kojih deset na području Siska, sedam na području Kutine, pet na području Petrinje te po jedna na području Gvozda i Dvora, dok na području Novske, Gline, Sunje i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirano je pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je sedam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok je u 19 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena dva počinitelja, dok se za jednim počiniteljem i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to 16 dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom dvije zbog nepropisnog uključivanja u prometu itd.

U šest prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri prometne nesreće na području Siska, dvije na području Petrinje te u jednoj na području Kutine. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u prometnim nesrećama iznosila je 1,98 g/kg izmjerena na području Kutine kod vozača osobnog automobila.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, osam nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj nesreći lakše je ozlijeđena jedna osoba, dok je u sedam nesreća nastala samo materijalna šteta.

Tijekom proteklog vikenda u prometu na cestama na području PU sisačko-moslavačke evidentirano je ukupno 296 prometnih prekršaja, od kojih 67 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, 15 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, osam prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, četiri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom itd.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane dva državljana Bosne i Hercegovine te po jednog državljanina Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 168 kutija cigareta i 10 kg mesa.         

U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede državne granice, dok je na području Policijske postaje Gvozd evidentiran jedan nezakoniti prelazak državne granice.



Stranica