Prijevara u gospodarskom poslovanju

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni 54-godišnjak kao direktor poduzeća iz Zlatara, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi

Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta ove policijske uprave proveli su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim muškarcem iz Zlatara koji je kao odgovorna osoba poduzeća sa sjedištem u Zlataru počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu 24-godišnjaka s područja Sunje i na štetu poduzeća iz Njemačke.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni 54-godišnjak kao direktor poduzeća iz Zlatara, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, 3. studenog 2006. godine s poduzećem iz Njemačke potpisao Ugovor o kupnji i prodaji stoke.

Temeljem tog ugovora njemačko poduzeće mu je tijekom 2007. godine isporučilo stoku u ukupnoj vrijednosti od 380 725 eura, od čega je on platio samo prva dva računa, dok preostalih pet računa do danas nije platio.

Time je doveo u zabludu navedeno poduzeće prikrivajući činjenice da je žiro račun njegove tvrtke u blokadi i da zbog toga neće moći naplatiti mjenice i zadužnice koje je izdao kao sredstvo osiguranja plaćanja isporučene stoke.

Na taj je način poduzeće iz Njemačke oštetio za iznos od 2.175.500 kuna.

Nadalje je utvrđeno da je osumnjičeni prilikom potpisivanja Ugovora o kupnji i prodaji stoke kao sredstvo osiguranja plaćanja priložio i Ugovor o osnivanju založnog prava na nekretnine u vlasništvu oštećenog 24-godišnjaka s područja Sunje, koji je taj ugovor potpisao kao založni dužnik, prethodno se dogovorivši s osumnjičenim da će mu ovaj isporučiti dio kupljene stoke, što on do danas nije učinio.          

Kako osumnjičeni nije platio kupljenu stoku, poduzeće iz Njemačke je, dok se nastali dug ne naplati, izvršilo uknjižbu prava zaloga nad nekretninama oštećenog 24-godišnjaka vrijedne 4.270.288 kuna, za koji je iznos 24-godišnjak i oštećen.  

Protiv osumnjičenog 54-godišnjaka i njegove tvrtke nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.



Stranica