Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 15. do 21. veljače 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 72 kaznena djela

Pregled događaja za protekli tjedan 
 
KRIMINALITET

U razdoblju od 15. do 21. veljače 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 72 kaznena djela, od kojih su 29 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 33 počinjeno je na području Siska, potom 12 na području Kutine, po osam na području Novske i Petrinje, pet na području Hrvatske Kostajnice, tri na području Gvozda, dva na području Gline te jedno kazneno djelo na području Sunje, dok na području Dvora kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 28 krađa, osam prijetnji, sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri prijevare, po tri teške krađe i izbjegavanja carinskog nadzora, po dvije zlouporabe položaja i ovlasti, nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari i tjelesne ozljede te po jedan pokušaj ubojstva, zlouporaba opojnih droga, povreda dužnosti uzdržavanja, teška tjelesna ozljeda, samovlast, protuzakoniti lov, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 25, od kojih su deset djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 11 narušavanja javnog reda i mira i to po dva na području Siska, Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Kutine, Dvora i Gvozda, dok na području Sunje i Gline narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 16 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a tri počinitelja zadržana su u policijskoj postaji.

U sedam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u tri slučaja fizičkim sukobom, u dva slučaja točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola te u po jednom slučaju omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu i držanjem životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana četiri narušavanja, za što je prijavljeno šest počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Siska, po tri slučaja na području Kutine i Petrinje te u jednom slučaju na području Sunje, dok na području Novske, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je sedam uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, a dva počinitelja temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena su na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 18 prometnih nesreća od kojih osam na području Kutine, po tri na području Siska i Petrinje, dvije na području Hrvatske Kostajnice te po jedna na području Novske i Gvozda, dok na području Gline, Sunje i Dvora nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, dok je u tri nesreće s ozlijeđenim osobama jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život, a dvije osobe lakše tjelesne ozljede. U 14 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađen jedan počinitelj, dok se za drugim i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to šest dogodilo se zbog nedržanja strane kretanja, potom pet prometnih nesreća zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku, dvije zbog nepoštivanja prednosti prolaza itd.

U tri prometne nesreće utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u dvije prometne nesreće na području Kutine i jednoj na području Hrvatske Kostajnice.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, deset nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije nesreće s ozlijeđenim osobama jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život, a jedna je lakše ozlijeđena, dok je u osam nesreća nastala samo materijalna šteta.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane dva državljana Hrvatske i jednog državljanina Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 200 kutija cigareta.

U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede državne granice, dok je na području Topuskog zabilježen jedan nezakoniti prelazak državne granice.



Stranica