Opasnosti i moguće posljedice zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa

Slika PU_SiM/vijesti/2010/slupaniauto.jpg

Ove godine u prometnim nesrećama u Hrvatskoj poginulo je 126 osoba. U osobnom vozilu poginule su 63 osobe od čega čak 42,9 posto nije koristilo sigurnosni pojas. Stoga: prije početka svake vožnje pa i one najkraće - obavezno koristite

Prateći stanje sigurnosti u prometu u posljednje vrijeme policija je zabilježila veći broj prometnih nesreća u kojima su osobe ispale iz vozila, a zatim i teško stradale. Stoga sve vozače koji upravljaju vozilima, kao i putnike koji se u njima prevoze, podsjećamo na obveze koje proizlaze iz čl. 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08.).

Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Posebice naglašavamo, s obzirom na pogrešan stav jednog dijela sudionika u prometu, obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima. 

U svezi prijevoza djece u vozilima napominjemo kako u posljednje vrijeme djeca najviše stradavaju (više od polovice ukupno stradale djece) kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Više na: www.mup.hr



Stranica