Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 3. do 9. svibnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 75 kaznenih djela, od kojih su 45 djela počinili nepoznati

Pregled događaja za protekli tjedan
 
KRIMINALITET

U razdoblju od 3. do 9. svibnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 75 kaznenih djela, od kojih su 45 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to po 25 počinjeno je na području Siska i Kutine, potom deset na području Petrinje, četiri na području Hrvatske Kostajnice, po tri na području Novske i Gvozda, po dva na području Gline i Dvora te jedno na području Sunje.

Zabilježene su 32 krađe, 15 teških krađa, 11 prijetnji, po dvije prijevare, uništenja i oštećenja tuđe stvari, zlouporabe opojnih droga, nasilnička ponašanja u obitelji i tjelesne ozljede te po jedno razbojstvo, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, krivotvorenje isprava, teška tjelesna ozljeda, izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, samovlast i uništenje ili oštećenje znakova za opasnost.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 30, od kojih su 17 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 17 narušavanja javnog reda i mira i to šest na području Siska, pet na području Kutine, tri na području Novske te po jedno na području Sunje, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 19 počinitelja, od kojih su četiri bila pod utjecajem alkohola, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

U šest slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u po tri slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja dužnosti i glasnom reprodukcijom glazbe kojom se remetio mir okolnih stanara, u po dva slučaja fizičkim sukobom i držanjem životinja bez nadzora te u jednom slučaju omalovažavanjem moralnih osjećaja građana.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano deset narušavanja, za što je prijavljeno 11 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 17 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u sedam slučajeva na području Siska, četiri slučaja na području Kutine, u dva na području Petrinje te u po jednom slučaju na području Sunje, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Novske i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.                  

U ovim događajima sudjelovala su 23 počinitelja, od kojih je osam uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, četvorica su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, a dva su zadržana u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo 12 počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 29 prometnih nesreća od kojih deset nesreća na području Siska, osam na području Petrinje, po pet na području Novske i Kutine te jedna na području Dvora, dok na području Sunje, Hrvatske Kostajnice, Gvozda i Gline nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je 14 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobila teške, a 16 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 15 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri počinitelja, dok se za jednim počiniteljem traga.

Najviše prometnih nesreća i to 12 dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom pet zbog nedržanja strane kretanja, četiri zbog nepoštivanja prednosti prolaza itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je subotom - sedam, zatim srijedom - šest, utorkom i četvrtkom - po četiri, petkom i nedjeljom - po tri i ponedjeljkom - dvije.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to tri na području Siska, dvije na području Petrinje te po jedna prometna nesreća na području Kutine i Novske. Najveće izmjerene koncentracije alkohola u prometnim nesrećama bile su 2,50 g/kg što je izmjereno kod vozača osobnog automobila na području Siska i 2,21 g/kg izmjeren kod bicikliste na području Petrinje.

Tijekom proteklog vikenda u prometu na cestama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je ukupno 346 prometnih prekršaja (od kojih je izdano 57 upozorenja). 77 prekršaja odnosilo se na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, 32 na nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, 27 na vožnju pod utjecajem alkohola, 13 na upravljanje neregistriranim vozilom, 11 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, pet prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme dok je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige za vrijeme vožnje itd.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 12 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U pet nesreće s ozlijeđenim osobama jedna je osoba zadobila teške ozljede, a šest je lakše ozlijeđeno, dok je u sedam nesreća nastala samo materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

U četvrtak, 13. svibnja od 8 do 12 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor kretanja i zaštitu biciklista.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježen je jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice počinjen od hrvatskog državljanina koji je preko graničnog prijelaza u torbi pokušao prokrijumčariti 60 tableta lijeka s popisa droga, a za koje nije imao liječničku dokumentaciju. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga.

U navedenom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica