Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

Slika PU_SiM/vijesti/2010/eutjedanmob/glavna1.jpg

Foto: 
PP H. Kostajnica i PPrP Sisak

Policijski službenici ove policijske uprave kroz projekt Policija u zajednici prošli su se tjedan spremno uključili u provođenje aktivnosti povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna u više od 1 050 gradova, uz sudjelovanje više od 165 milijuna građana. Cilj je ukazati na sve veću zagađenost zraka i atmosferske promjene. Svakim danom se broj automobila povećava, a samim tim i emisija plinova koja dovodi do klimatskih promjena, efekta staklenika te narušavanja ljudskog zdravlja, ali i cjelokupnog okoliša. Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. godine uz podršku Opće uprave za okoliš Europske Komisije, a nadovezuje se na već ranije utemeljen Međunarodni dan bez automobila.

Tako je Perica Markan, kontakt policajac iz Hrvatske Kostajnice u četvrtak, 16. rujna posjetio djecu Dječjeg vrtića Krijesnica u Hrvatskoj Kostajnici i tom prilikom djeci skrenuo pažnju na potrebu čuvanje okoliša, na štetnosti pretjeranog korištenja motoriziranih vozila koja zagađuju okoliš svojim ispušnim plinovima te im ukazao kako se takve negativne i štetne posljedice mogu izbjeći pješačenjem, vožnjom biciklima, korištenjem javnog prijevoza i sl.

Potom su se svi zajedno uputili u ugodnu šetnju Hrvatskom Kostajnicom tijekom koje je kontakt policajac djeci ukazao na opasnosti s kojima se mogu susresti u prometu te ih uputio na pravilno i sigurno sudjelovanje u prometu, tj. hodanje pješačkim stazama, prelaženje ceste na pješačkim prijelazima, vožnju biciklom uz korištenje zaštitne kacige, vožnju djece mlađe od 12 godina na zadnjim sjedištima automobila i korištenje sigurnosnih pojasa, za što su praktično vježbali na policijskom vozilu, što je djecu naročito razveselilo. 

U Sisku su vođa sektora Milan Tomljenović i policijski službenik za prometnu preventivu Marinko Franjko dva sisačka dječja vrtića Ciciban i Pčelica obišli u petak, 17. rujna. Nakon što su djeci i njihovim odgajateljicama održali kraće predavanje, uz veliko dječje oduševljenje svi su zajedno pješice obišli pješačke staze i raskrižja gdje su policajci djecu uputili u siguran način prelaska kolnika na za to predviđenim mjestima te ih upozorili na opasnosti koje se javljaju u prometu. Nakon obilaska i druženja, djeci su podijeljeni prigodni bedževi iz akcije Poštujte naše znakove.



Stranica