Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 13. do 19. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 60 kaznenih djela, od kojih su 30 počinili nepoznati počinitelji

Pregled događaja za protekli tjedan

KRIMINALITET  


U razdoblju od 13. do 19. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 60 kaznenih djela, od kojih su 30 počinili nepoznati počinitelji.     

Najviše kaznenih djela i to 23 počinjena su na području Siska, potom 13 na području Kutine, 11 na području Novske, četiri na području Petrinje, tri na području Gline, po dva na području Gvozda i Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Sunje i Dvora. 

Zabilježeno je 29 krađa, 10 teških krađa, osam prijetnji, pet uništenja i oštećenja tuđe stvari, dvije prijevare te po jedno nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, teška tjelesna ozljeda, tjelesna ozljeda, utaja, izbjegavanje carinskog nadzora i izigravanja zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 21, od kojih su 11 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježen je 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira, od kojih sedam na području Siska, pet na području Kutine, tri na području Petrinje, dva na području Novske te po jedno na području Sunje, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 28 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola, četiri su zadržana u policijskoj postaji, a dva sutemeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

U 14 slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u četiri slučaja fizičkim sukobom, u dva puštanjem preglasne glazbe te u po jednom slučaju vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i točenjem alkoholnih pića osobama pod utjecajem alkohola.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano sedam narušavanja, za što je prijavljeno osam osoba.     

NASILJE U OBITELJI

Proteklog tjedna policijski službenici postupali su u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po četiri slučaja na području Siska i Kutine, u dva na području Novske te u po jednom slučaju na području Sunje, Petrinje, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Gline nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je šest uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, tri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježena su četiri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo pet počinitelja.

PROMET

Na prometnicama su se dogodile 32 prometne nesreće, od kojih 14 na području Siska, deset na području Kutine, po dvije na području Novske, Petrinje i Gline te po jedna na području Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gvozda i Sunje nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je šest nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede,   dok je u 26 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Najviše prometnih nesreća i to deset dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom devet zbog nedržanja strane kretanja, šest zbog radnji vozilom u prometu, pet zbog neustupanja prednosti prolaska itd.

U devet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađeno pet vozača, dok se za ostalima i dalje traga.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je u petak - osam, potom u ponedjeljak, utorak i subotu - po šest, u nedjelju - tri, srijedu - dvije te u četvrtak - jedna prometna nesreća.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i tou četiri nesreće na području Siska, dvije na području Kutine i jednoj na području Gline. Najveća koncentracija alkohola u prometnim nesrećama izmjerena je na području Siska kod vozača osobnog automobila, a iznosila je 2,38 g/kg.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 16 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U tri nesreće s ozlijeđenim osobama tri su osobe lakše ozlijeđene, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.

GRANICA

Proteklog tjedna na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u Jasenovcu dvojica austrijskih državljana pokušala su u osobnom automobilu preko državne granice prokrijumčariti 245 komada raznog streljiva, dvije automatske puške, dva tromblonska nastavka za automatsku pušku i tri spremnika za automatsku pušku. Obojica su uz kaznenu prijavu zbog kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari dovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Sisku.

Prošlog tjedna nisu zabilježene povrede državne granice, dok je na području Dvora zabilježen jedan nezakoniti prelazak granice.



Stranica