Provođenje akcije „Manje oružja – manje tragedija“

Slika PU_SiM/Vijesti/2010/akcOruzjeSisak/slika1.jpg

Policijski službenici Policijske postaje Sisak u subotu, 30. listopada u Lekeniku i Topolovcu održali su akciju Manje oružja - manje tragedija koja se 

Foto:  PP Sisak i PP Hrvatska Kostajnica

Policijski službenici Policijske postaje Sisak su u subotu, 30. listopada u Lekeniku i Topolovcu održali akciju Manje oružja - manje tragedija koja se organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, a kampanja se financira  iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana.

Inače ovakvu su akciju tijekom listopada sisački policajci održali u Letovaniću i Komarevu (2. listopada) te na gradskoj tržnici Kontroba u Sisku (18. listopada).

Sve tri akcije provedene su na način da su policijski službenici na postavljenom policijskom punktu, tj. štandu građanima dijelili prigodne promidžbene materijale i letke te ih na taj način pozivali na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, a usput su im pružali i sve potrebne informacije o načinu predaje (bez sankcija) vatrenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Lokacije provođenja ovih akcija određene su temeljem prosudbe donesene na nivou ove policijske postaje, uzimajući u obzir područja koja su tijekom Domovinskog rata bila uz liniju ratnih djelovanja, kao i ona područja koja su udaljenija (nepristupačna) od policijske postaje te je mještanima iz određenih razloga otežan dolazak u policijsku postaju.

Tijekom provođenja svih ovih akcija građani su djelatnicima policije dragovoljno predali slijedeće oružje, streljivo i minskoeksplozivna sredstva:

Oružje A kategorije:

- puške (automatske) – 2 kom

- ručne bombe – 36 kom

- tromblonske kumulativne mine (TKM) – 10 kom

- tromblonske trenutne mine (TTM) – 5 kom

- tromblonska osvjetljavajuća mina (TOM) – 1 kom

- protupješadijska anti-magnetna mina (PMA 2) – 1 kom

- DK (detonatorske kapsle) – 4 kom

- granate TF – 7 kom

- vojni eksploziv (TNT) – 400 g

- sporogoreći štapin – 1,5 m

- topovski udar M-81 – 1 kom

Oružje B kategorije:

- puške – 6 kom

- pištolji – 3 kom

Oružje C kategorije:

- streljivo pištoljsko i puščano (različiti kalibar) – 6 702 kom

- pištolj (signalni) – 1 kom

 

I policijski službenici Policijske postaje Hrvatska Kostajnica prošli su tjedan, 27. listopada u Hrvatskoj Dubici proveli istoimenu akciju te na policijskom Info-punktu,  postavljenom na prostoru tržnice, građane pozivali na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

U ovoj je akciji od građana prikupljeno ukupno 118 komada raznog puščanog i pištoljskog streljiva.



Stranica